Kreatinin je generalno  niži kod žena i trudnica
Shutterstock
Kreatinin je generalno  niži kod žena i trudnica
Kreatinin je generalno niži kod žena i trudnica, Foto: Shutterstock

 

Prim. dr Nevenka Dimitrijević, lekar opšte medicine, objašnjava da je uloga krvi da dovodi kiseonik, glukozu i ostale neophodne elemente do svake ćelije u telu, a s druge strane, da uklanja štetne produkte metabolizma. Osim toga, kako ona dodaje, krv omogućava da pojedine ćelije, kao što su leukociti, ali i amino-kiseline, lipidi, hormoni budu razmenjeni između tkiva i organa.


Zamolili smo doktorku da rastumači najosnovnije pojmove koje svaki rezultat analize krvi sadrži. Laboratorije uglavnom napišu samo skraćenice na engleskom jeziku i vrednosti analiza koje su normalne za zdrav organizam. Šta znače odstupanja malo ko od nas, koji nismo lekari, zna. Napomena: ovde ćemo se baviti samo biohemijskim vrednostima, u šta ne spada krvna slika. Namerno smo dali jedinice i skraćenice koje obično stoje u rezultatima.

Analiza krvi
Analiza krvi, Foto: Shutterstock


Osnovne biohemijske analize krvi:


Glukoza ili šećer (dijabetes) - normalna vrednost je 4,10-5,9 mmol/l. Povišene vrednosti javljaju se kod osoba obolelih od dijabetesa, a snižene kod pada šećera u krvi.


Urea (bubrezi) - krajnji je produkt metabolizma belančevina. Normalne vrednosti uree u krvi su 2,8-7,2 mmol/l. Povišena koncentracija uree u krvi ukazuje na neki poremećaj u radu bubrega, ali i na povećanu razgradnju proteina u organizmu (groznica, nekroza) i povrede. Snižena je kod dugotrajnog gladovanja i teških oštećenja jetre.


Kreatinin (bubrezi) - normalne vrednosti 45-84 umol/l. Povišen se javlja kod bubrežnih oboljenja, a može da bude i posledica veće fizičke aktivnosti ili uzimanja steroida. Smanjen je kod trudnica i žena uopšte.


Holesterol (kardiovaskularni sistem) - poželjno je da ga ima manje od 5,2 mmol/l. Visok je od 6,2 mmol/l. Povišene vrednosti obično su povezane s nepravilnom ishranom i stresom. Tada se povećava rizik od nastanka bolesti srca i krvnih sudova.


ALT parametar (jetra) - normalno 13 U/L. Ako je vrednost povišena, ukazuje na oštećenje jetre, različitog porekla.


AST parametar ( jetra) - normalan 17 U/L. Povišene vrednosti takođe ukazuju na oštećenje jetre ili neka druga oboljenja.


Bilirubin ukupni (jetra, žučni putevi) - normalne vrednosti su 1,1-18,8 umol/l. Povišene vrednosti javljaju se kod oštećenja jetre i opstrukcije žučnih puteva. Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj, a ima pacijenata kojima je to urođeno.

 

Krvna slika, ogledalo zdravlja

Krvna slika najbitniji pokazatelj trenutnog stanja organizma...

Eritrociti - crvena krvna zrnca (RBC) - normalne vrednosti su 3,86-5,08x1012/l. Snižene vrednosti su najčešće znak anemije ili gubitka krvi usled krvarenja. A povišene ne moraju ništa da znače i imaju ih i zdravi ljudi.

Leukociti - bela krvna zrnca (WBC) - normalne vrednosti kod odraslih 3,40-9,70 x109/l. Ukoliko ih ima manje, to je najčešće znak virusne infekcije, a u suprotnom slučaju bakterijske.

Trombociti - krvne pločice (PLT) - imaju ulogu u zgrušavanju krvi. Normalne vrednosti 158-424x109/l. Ukoliko su njihove vrednosti povećane, to može da dovede do stvaranja krvnog ugruška, a mogu da budu snižene zbog hemoterapije ili lečenja raka, kod malignih oboljenja, hepatitisa C ili upale jetre i drugih bolesti.

Sedimentacija eritrocita - normalne vrednosti su 2-12 mm/1h. Kada je sedimentacija povišena, ukazuje na akutna i hronična oboljenja, razne upale i druga stanja i bolesti. Snižene vrednosti nemaju dijagnostički značaj.