RIBA, SIRĆE ILI PEČENI HLEB? Ako vaš znoj miriše karakteristično, možda bolujete od RAKA!

Svaki miris je odraz neke bolesti

Doktor, bolnica, pregled, pacijent, rak, kancer
Foto: Shutterstock, ilustracija

Stručnjaci smatraju da miris može pomoći kod dijagnostikovanja bolesti. Različiti mirisi upućuju na različite bolesti, a lekari se nadaju da će dijagnostikovanje bolesti pomoću mirisa uznapredovati, pa će se tako ne samo spasiti mnogi životi, nego i zdravi ljudi manje izlagati štetnom zračenju.

Kako kažu, dah osoba s dijabetesom podseća na aceton, a ako miris podseća na sirovu ribu, to upućuje na oboljenje jetre. Čak i ako je miris previše suptilan da biste ga osetili, uskoro bi miris daha mogao otkrivati “električni nos”.

Istraživači, koji su rezultate objavili u jednom časopisu, objašnjavaju da infekcija mehura uzrokuje da urin miriše na amonijak. Zbog šizofrenije čovekov znoj će mirisati na sirće, a tifus će učiniti da koža miriše poput pečenog hleba.

Zbog žute groznice koža će imati miris mesare, a infekcija limfnih čvorova će stvoriti miris ustajalog piva. Istraživači su takođe otkrili da mašine mogu “nanjušiti” rak dojke i da su jednako delotvorni kao i mamograf.

Jedna pacijentkinja tvrdi da je sama otkrila miris raka. Džoani je na jednom forumu napisala da kad je njen muž imao rak prostate, a ona rak pluća, mogla je osetiti miris trulenja. Kaže da je miris nestao kad je rak izlečen.

Žena, rak, bolest
Foto: Shutterstock

Prema rečima doktora Džordža Pretija, Džoani nije jedina, mnogi pacijenti su osetili miris raka kod obolelih od te bolesti. Doktor Preti se nada da bi ovo otkriće moglo dovesti do novih načina ranijeg dijagnostikovanja raka. Posebno je zainteresovan za rak jajnika koji se obično otkriva tek u poodmakloj fazi.

On kaže da telo proizvodi hemikalije kao rezultat normalnog metabolizma, ali kancerogene ćelije utiču na metabolizam tako da telo proizvodi drugačije hemikalije, pa odatle i drugi mirisi.

Ovi mirisi su obično preslabi da bi ih čovek mogao osetiti, zato su obučavani psi da dijagnostikuju dijabetes i karcinom.

Pas kućni ljubimac čovek maženje
Foto: Shutterstock

Dr Pret u saradnji s jednim Centrom pokušava da obuči pse da otkriju rak jajnika. On kaže da trenirani psi mogu otkriti bolest u 90 posto slučajeva, a nada se da će mu oni pomoći da otkrije jedinstveni “potpis” raka. Tada bi mogao isprogramirati “električni nos” za otkrivanje ove bolesti.

Naučnici tvrde da si nisu jedini koji mogu otkriti, to mogu i mušice. Jedan drugi uređaj je bliže izlasku na tržište. BretahLinl može otkriti rak dojke u pacijentkinjinom dahu. Uređaj daje rezultate za 10 minuta, a smanjuje nepotrebno izlaganje rendgenskim zracima.

Pratite nas na Instagramu i Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE

Povezane vesti

 • Korisnik: Ina
  27/12/2018 - 11:39
  Istina i ja sam osetila drugaciji miris kod mog supruga ,,,i onda mu je otkriven rak prostate.. Srecom, operisan je na vreme, rezultati dobri, mirisa vise nema....Hvala Bogu i lekarima.
UČITAJ JOŠ KOMENTARA

              

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi