Kanjon Đetinje
Rina
Kanjon Đetinje

Rina

Kanjon Đetinje, Foto: Rina

Turistički centri regije Zapadna Srbija, koja obuhvata lokalne samouprave sa područja Zlatiborskog i Moravičkog okruga, sumirali su rezultate protekle turističke sezone, a najpuniji su bili planiniski centri Tara i Zlatibor.

„Tara je bila prepuna, na vidikovcima se čekao red za fotografisanje, a za krstarenje kanjonom Drine mesto se rezervisalo danima ranije. Zlatibor je i u ovoj godini potvrdio da je lider u turizmu, gosti su uživali u lepotama „Starog sela’’, Gostiljskih vodopada, Vodica, a Stopića pećina zabeležila je neverovatan rezultat, više od 100.000 posetilaca. Muzejski voz na „Šarganskoj osmici’’ bio je prepun putnika, Potpećka pećina posećenija nego prošle godine, a klisura reke Đetinje sa novim sadržajima ponudila je drugačiji doživljaj grada Užica“, izjavio je Miroslav Rađen, direktor TO regije Zapadna Srbija.

Svoje skrivene lepote ove godine otkrila je „Srpska Sveta Gora“, one koji su se odlučili da bolje upoznaju Ovčarsko-kablarsku klisuru oduševljavao je pogled sa vrha Kablara. U susednom Dragačevu ekspanziju je doživeo seoski turizam, a da na Zlataru srce kuca jače uverili su se mnogobrojni posetioci ove planine.

„Goste su privukli i Kamena Gora, Sopotnica, rafting Limom u prijepoljskom kraju, dok je mnoge očarala magija Sjeničko-pešterske visoravni sa vidikovcima Molitva i Veliki vrh, od ove sezone i s novom biciklističkom rutom. Ivanjica i Kosjerić ponudili su Hadzi Prodanovu pećinu, zip-lajn, Taorska vrela, Povlen, zanimljiva sela. U novim okolnostima afirmisao se odmor u prirodi i manje poznate destinacije, poput Vodene pećine, Visočke banje i Velikog Rzava u ariljskom kraju. Tometino Polje kod Požege postalo je oaza za ljubitelje pešačenja, planinarenja i biciklizma“, navodi Rađen, dodajući da je ovo ipak ona lepša strana turizma regije u nepovoljnoj godini:

„Onom lošijom stranom ozbiljno su pogođene neke delatnosti u turizmu, poput agencija, prevoznika, dečjih odmarališta. Biće im potrebno normalizovanje prilika da prebrode teškoće, pri čemu im od koristi može biti to što su mnogi domaći turisti u ovoj sezoni otkrili vrednosti naše regije u koju će, uvereni smo, ponovo dolaziti“, rekao je prvi čovek TO regije Zapadne Srbije.

Od značaja za uspeh sezone je i to što su se turistički radnici potrudili da ispromovišu sve resurse i kapacitete. Što su, na zadovoljstvo turista, prilagodili cene trenutnoj situaciji i okolnostima. Ne čekajući skrštenih ruku da se promene nepovoljne okolnosti i otvore granice, već neumorno radeći da se domaći gosti što bolje odmore u našim turističkim centrima. Kao i da otkriju zanimljive predele koji nisu dovoljno poznati.

„Sadržaji i resursi kojima raspolaže regija Zapadna Srbija najvažniji su razlog ovako dobroj sezoni. Smatram da ne postoji turistička regija u Evropi koja ima toliko prirodnih potencijala, kulturno-istorijskih znamenitosti, raznovrsnih atrakcija, privlačnih planina, jezera, banja, kvalitetnih smeštajnih kapaciteta kao što je naša. Lepote i blagotvorna dejstva prirode, uz sadržaje na ovom prostoru, savremenom turisti obezbeđuju potpun i zdrav odmor“, rekao je Arsen Đurić, predsednik Upravnog odbora TO regije Zapadna Srbija.

Pročitajte: