Grčka Plaža More Letovanje Godišnji odmor
Shutterstock
Grčka Plaža More Letovanje Godišnji odmor

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Pročitajte još:

 

Tako, na primer, ako ste za svoju porodicu pronašli aranžman koji košta 1.000 evra, a tu sumu imate u evrima, moraćete da dodate još tri do četiri hiljade dinara, s kojima biste, na primer, mogli da platite osiguranje. Računica izgleda ovako - u menjačnici ćete za 1.000 evra dobiti oko 117.000 dinara, a agenciji ćete po bankarskom kursu morati da uplatite i do 121.000 dinara. Kolika će to cifra tačno biti, zavisi od toga sa kojom bankom agencija sarađuje i koliki kurs ta banka formira.

Plaža Sutomore

screenshot youtube

Plaža Sutomore, Foto: screenshot youtube

Zoran Nikolić iz Nacionalne organizacije potrošača smatra da pod hitno treba da se uvede neki podzakonski akt koji će regulisati ovakav način plaćanja, jer kad se sve sabere i oduzme, najveću štetu opet pretrpe potrošači.

Preporučujemo i ovo:

 

- Godinama se borimo sa ovim problemom, jer pred svaku sezonu imamo veliki broj nezadovoljnih klijenata koji su letovanje, kada se preračuna u dinarima, platili više nego što je u cenovniku. U Srbiji je najveći problem što je prodaja automobila i turističkih aranžmana regulisana tako da se ističe u stranoj valuti. Ali ni to ne bi bilo tako strašno da turističke agencije imaju za cilj da budu povoljne za klijente, a ne da gledaju kako će više zaraditi. Jer kada agencija naplati aranžman u dinarima i sa tom sumom novca gazda ode u menjačnicu da kupi evre, naravno da neće dobiti cenu aranžmana koju je stavio u ponudu. E upravo zbog toga oni se služe ovakvim načinom poslovanja i ogromnim kursnim razlikama po bankama koje idu i do osam dinara. Pa umesto po srednjem kursu Narodne banke, letovanje plaćate po kursu poslovne banke vaše agencije. I to po onom najvišem, prodajnom, koliki je na dan uplate - naglašava Nikolić.

 

On dodaje da se ovome mora stati na put.

- Zato apelujem da se svi ujedinimo i zaštitimo prava potrošača. Jer krajnje je neprofesionalno da se na takav način zarađuju pare od klijenata koji vam ukažu poverenje i dođu u vašu turističku agenciju. Mora da se uvede neko pravilo. Kad je već dozvoljeno isticanje cena u stranoj valuti za letovanje ili zimovanje, onda barem da se uvede pogodnost plaćanja po srednjem kursu Narodne banke - ističe sagovornik.