Biograd, Hrvatska
Profimedia
Biograd, Hrvatska

Profimedia

Hrvatska, Foto: Profimedia

Jedan od razloga što nema pomame za letovanjem na našoj obali kao što je bilo 2015. ili 2016. godine, jeste i taj da se situacija u Grčkoj i Turskoj stabilizovala, a subvencionisanjem avionskih letova, mame goste u Antaliju cenama aranžmana koje su kod nas nezamislive.

Iskustva članova splitskog golf kluba "1700", koji su u Beleku proveli sedam dana u hotelu s pet zvezdica u all inclusive aranžmanu za hiljadu evra, sa sve aviokartama Zagreb - Instabul - Belek i nazad, slikovito govori o tome koliko smo na Jadranu pomahnitali s cenama. U cenu odmora u Antaliji bila su im uključena čak i jela po narudžbi, sva alkoholna pića, vozili su ih svaki dan na golferske terene, zabavljali ih, čistili im opremu... U nas za taj novac gost jedva da pet dana može provesti u prosečnom privatnom smeštaju, jer kad ga "Jadrolinija" opali po džepu, a karta za putnika i auto se broji u sezoni u hiljadama kuna, neće mu ostati ni za kafu, piše Slobodna Dalmacija.

Pročitajte još:

Zarađuju i zimi

Zadranin Tomislav Fain, predsednik Udruženja hrvatskih putničkih agencija, ne čudi se niskim cenama koje nude konkurentske destinacije, no i upozorava da se radi o sasvim različitim turističkim pričama.

- Mi se s Turcima jednostavno ne možemo upoređivatii. To je potpuno drugi kontekst - tvrdi Fain, no, bez obzira na to, ostaje da su nam oni i dalje velika konkurencija u dobijanju gostiju iz Evrope. Otkada je Turska odlučila subvncionisati letove, turoperatere i kruzing kompanije, broj rezervacija im je veći za trećinu. Oni turistima plaćaju put da bi posetili Tursku i tamo potrošili novac, potvrdili da se radi o sigurnoj zemlji u kojoj terorizam više nije pretnja. Turska se tako poslednje dve godine pretvorila u pravog turističkog "tigra" koji samo što ne "poždere" mediteransku konkurenciju. Aranžmani o kojima ovde pišemo kreću se već od 500 evra u hotelu s pet zvezdica i all inclusive uslugom, s povratnim letom iz Nemačke ili Velike Britanije, čija su im tržišta najzanimljivija i financijski sa najviše potencijala. Zato u Turskoj sezona traje celu godinu, a ne kao kod nas, gde zimi hoteli i privatni smeštaj zjape prazni.

Preporučujemo još:

- Ne možemo se mi sa njima upoređivati zato jer smo u Europskoj uniji, a oni nisu, a to se odmah odražava na poticaje kojima turska država subvencionira takve aranžmane. Možemo li im ikako konkurirati? Nema šanse, znate i sami da se samo cena noćenja u našim hotelima s pet zvezdica kreće između tristo i četiristo evra - kaže Fain, koji se slaže da smo izgubili osećaj za realnost kad je u pitanju obim onoga što nudimo s onim koliko to naplatimo.

Poreč, Hrvatska

Youtube Printskrin

Hrvatska, Foto: Youtube Printskrin

Podići kvalitet

- Dugo upozoravam sve koji rade i žive od turizma da ne smemo preterivati s cenama jer će nam to preterivanje doći na naplatu pre ili kasnije. Mi se, očito, s konkurencijom iz Turske ne možemo takmičiti niskim cenama, i mi takve aranžmane iz niza razloga ne možemo ponuditi, ali ko nam brani da radimo na podizanju kvalitete? - pita Fain.

- Najvažnije vam je da gost dobije vrednost za utrošeni novac, "money for value". Trebalo bi imati ponudu za sve vrste gostiju, i za one koji mogu platiti više i za one plićeg džepa, ali za ono što plate moraju dobiti najbolju uslugu - zaključuje Fain.