Dijeta, mršavljenje, debljina, ishrana
Shutterstock, ilustracija
Dijeta, mršavljenje, debljina, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija

Pijte mnogo vode

S dolaskom hladnijeg vremena lako je zaboraviti na redovno hidriranje tela, odnosno ispijanje odgovarajućih količina obične vode. Dehidratacija izaziva nakupljanje vode u telu, a pogotovo u predelu stomaka. Smanjite dehidriranost i nastanak jastučića tako što ćete svakog dana popiti bar 1,5 litara negazirane vode.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Dobro žvaćite hranu

Svaki zalogaj hrane sažvaćite bar 10 puta pre gutanja. Telo mora da radi prekovremeno da bi razgradilo hranu iz želuca i creva, što može da dovede do nadimanja i gasova. Brzo gutanje hrane dovodi i do gutanja velike količine vazduha, koji još više nadima stomak.

Potražite pomoć probiotika

Probiotici sadrže korisne bakterije koje digestivnom traktu olakšavaju proces razgradnje hrane i sprečavaju nadimanje. Za optimalne rezultate savetuje se svakodnevno uzimanje ovih bakterija u vidu jogurta ili putem suplemenata u ishrani.

Odviknite se od žvakaće gume

Žvakanje gume za žvakanje praćeno je gutanjem velikih količina vazduha, koji se nakuplja u našem organizmu i izaziva nadimanje. Istraživači sa jednog američkog gastroenterološkog instituta tvrde da je žvakača guma uzrok velikog dela problema s nadimanjem. Ako želite da osvežite svoj dah, posegnite za bombonama od mentola.

Uzmite vitaminske dodatke

Uključite u ishranu suplemente u vidu B kompleksa i vitamina D u kombinaciji s kalcijumom. Višak hormona estrogena u telu navodi ga da zadržava jastučiće u predelu struka, a oba suplementa dokazano smanjuju prisutnost ovog ženskog hormona.

Redovna stolica

Preopterećenost i brza svakodnevica najčešći su krivci za neredovnu stolicu. Mnoge osobe moraju da odvoje tačno vreme u danu za ovu telesnu funkciju, jer u protivnom potisnu potrebu pod izgovorom da imaju važnije obaveze. A onog trena kad istrenirate mozak da nauči da odbaci te signale, svoje telo svesno vodite na put prema zatvoru i redovnom nadimanju.

Opustite se

Kada ste pod stresom, telo nagonski pojačava proizvodnju hormona kortizola, koji negativno utiče na sistem za varenje i izaziva zatvor. Povrh svega, hormon stresa zadužen je i za gomilanje masnih jastučića u predelu stomaka. Umesto nerviranja, odaberite neku opuštajuću aktivnost kojom ćete se baviti svakog dana bar 20 minuta.

Dijeta, mršavljenje, debljina, ishrana

Shutterstock, ilustracija

Foto: Shutterstock, ilustracija