Ukus kasnog leta

Ekipa Alo! | Saveti 2016-09-14 21:53:27 2016-09-14 21:53:27

Kraj leta je pravo vreme da uživate u paprikama. Pecite ih, seckajte, krčkajte i pohujte. Kombinujte s čim god želite, a sav trud će se isplatiti bogatim ukusima.

shutterstock

Paprike punjene jajima

POTREBNO JE:

- crvena paprika
- malo maslinovog ulja
- malo kačkavalja
- malo naseckane šunke
- jaje, prstohvat soli i bibera

PRIPREMA:

Rasecite papriku na dva dela i očistite je od semenki. Prelijte sa malo maslinovog ulja, napunite sirom i šunkom i prelijte jajetom. Posolite i pobiberite i poređajte u vatrostalnu činiju. Pecite na 220 stepeni 15-20 minuta.

Torta za gurmane

POTREBNO JE:

ZA TESTO

- 400 g brašna
- 40 g margarina
- jaje
- 10 g kvasca
- so

ZA NADEV

- 300 g crnog luka
- 300 g patlidžana
- 0,5 kg očišćenih paprika
- 300 g tikvica
- 300 g paradajza
- 4 kuvana jaja
- 150 g ementalera
- kašika seckanog peršuna
- 2 kašike ulja
- biber, so

PRIPREMA:

Od brašna, omekšalog margarina, kvasca, soli, jaja i malo vode umesite tvrdo, ali rastegljivo testo i ostavite da naraste. Povrće operite i očistite. Patlidžan isecite na kriške, papriku na rezance, a tikvicu na kolutiće. Na ulju propržite seckani luk, pa dodajte patlidžan, tikvice i paprike, oljušćen i isečen paradajz. Kuvajte na tihoj vatri dok tečnost ne ispari, pa ostavite da se ohladi. Testo razvijte u koru debljine 3 mm i njime obložite dno i ivice podmazanog kalupa. Uspite polovinu povrća, preko složite isečena jaja, sir i preostalo povrće. Pecite oko pola sata na srednjoj temperaturi.

Pikantna musaka

POTREBNO JE:

- 12 crvenih mesnatih paprika
- 3 jajeta
- malo vode
- 3 kašike brašna
- 3 kašike prezli
- 0,5 kg mlevenog mešanog mesa
- glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- malo peršunovog lista
- 2 dl kisele pavlake
- so, biber, začini po ukusu

PRIPREMA:

U rerni ispecite paprike, vruće stavite u posudu i poklopite da se potpare i ohlade. Oljuštite ih, izvadite semenke i posolite. Svaku papriku uvaljajte prvo u mešavinu brašna i prezli, zatim u umućena i posoljena dva jaja, pa ponovo u smesu od mrvica i brašna i ispohujte. Crni i beli luk iseckajte i propržite na ulju, dodajte mleveno meso, začinite i dinstajte. Pred kraj dodajte peršunov list. Odvojte dve pohovane paprike, a u vatrostalnu posudu složite pet paprika, prekrijte izdinstanim mesom, a odozgo stavite ostale paprike. Prelijte pavlakom pomešanom s jajetom i stavite u rernu da se zapeče oko pola sata na 200 stepeni. Pre služenja odozgo poslažite na rezance isečene dve pohovane paprike.

Urnebesne ćufte

POTREBNO JE:

- 300 g mešanog mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 4 veće pečene paprike
- 3 kašike prezli
- jaje
- 4 sveže paprike
- 300 g šampinjona
- biber, biljni začin, ulje

PRIPREMA:

Propržite sitno iseckan crni luk, dodajte mleveno meso, sitno seckane paprike, začin, so i biber. Sve to malo propržite, a zatim skinite s vatre, smesu malo prohladite i umešajte jaje. Pravite ćuftice, uvaljajte ih u prezle i pržite na ulju. Kada su ćufte pržene, izvadite ih u drugi sud, a u masnoći u kojoj ste ih spremali ispržite šampinjone i paprike isečene na kolutove, pa tom smesom prelijte ćufte.

Krem sataraš

POTREBNO JE:

- 10 mesnatih crvenih i zelenih paprika
- 3 glavice luka
- šargarepa
- 2 manje tikvice
- ulje, so, biber
- konzerva pelata
- so, biber, suvi biljni začin
- peršun
- kesica krem supe od pečuraka

PRIPREMA:

Crni luk i šargarepu narendajte i propržite na zagrejanom ulju. Papriku očistite od semenki, isecite je na trake i dodajte u šerpu. Tikvice oljuštite i isecite na tanke kolutove, pa i njih dodajte masi. Začinite solju, biberom i suvim biljnim začinom, pa sve dinstajte oko pola sata. Dodajte oljušćen, oceđen i na kockice iseckan paradajz. Dinstajte još pola sata, a pred kraj sipajte prah krem supe i sve sjedinite da se zgusne. Pospite seckanim peršunom i poslužite.

Pita sa paprikama

POTREBNO JE:

- 400 g kora za pitu
- 300 g pečenih paprika
- 150 g šampinjona
- 150 g kačkavalja
- 100 g šunke
- 4 jaja
- 200 ml jogurta
- 100 ml ulja

PRIPREMA:

Paprike isecite na kockice. Od njih, seckanih šampinjona, seckane šunke i rendanog kačkavalja napravite fil. Na dno pleha stavite dve kore, preko toga fil, opet dve kore, pa fil, i tako redom dok ne utrošite materijal. Obavezno završite korom. Pitu isecite na kocke i prelijte umućenim jajima u koje ste dodali jogurt i ulje. Pecite na 200 stepeni 45 minuta.

Expand player
Pogledajte više