Tradicionalni švedski kolač "Semlor", ništa ukusnije niste jeli!
Napravite poslasticu koja će oduševiti vaše najmilije!
Iako izgledom neodoljivo podsećaju na princes krofne, ovaj švedski tradiocionalni kolač je savršen na potpuno drugačiji način!
Testo: 350 grama glatkog brašna,1/4 kašičice soli, 1,5 kašičica kardamoma, 1 jaje, 150 ml toplog mleka, 20 grama svežeg kvasca, 50 grama šećera, 80 grama maslaca
Krem: 100 g mlevenih badema, 60 g šećera u prahu, 1/2 kašičice kardamoma,
1 kašičica ekstrakta vanile, 2 kašike vode, 80 ml toplog mleka, mrvice testa iz peciva, 200 ml slatke pavlake, 1/2 kašike šećera u prahu, 1 kašičica ekstrakta vanile
Uputstvo: Pomešajte kvasac, kašićicu šećera i 50 ml toplog mleka pa ostavite 10 minuta, da se kvasac podigne.
U veliku činiju stavite prosejano brašno, dodajte kardamom i malo soli, promešajte pa dodajte jaje, preostali šećer, 100 ml toplog mleka i otopljeni maslac.
Zamesite testo koje že biti mekano i lepljivo , radnu površinu pobrašnjavite, testo izvadite iz posude i nastavite da mesite ručno, dodajući po potrebi još malo brašna, pažljivo jer testo mora ostati mekano. Kad testo postane glatko vratite ga u posudu, ostavite da se diže oko 30-40 minuta.
Testo izvadite iz posude, podelite na devet jednakih delova pa svaki formirajte u kuglu. Kuglice testa stavite na lim obložen papirom za pečenje, pokrijte i ostavite da se diže oko sat vremena. Rernu zagrejte na 220°C.
U maloj posudi umutite jaje i kašiku vode pa četkicom premažite testo. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 15-ak minuta. Izvadite ih iz rerne i ostavite da se ohlade.
E sad dolazi onaj bitan deo. Isecite gornji deo u obliku kruga (poklopac) i sklonite ih sa strane. Odvadite jedan deo ispečenog testa iz drugog dela peciva i usitnite u mrvice. U bademe dodajte vanilu, malo vode i šećer u prahu pa sve dobro promešajte. Dodajte mrvice od peciva i toplo mleko za šlag pa sve mešajte da se sastojci sjedine. Nadev treba da bude gust ali ne i tvrd. Nadevom punite izdubljena peciva.
U pavlaku za šlag dodajte vanilu i šećer u prahu i mutite dok ne dobijete čvrsti šlag. Na napunjena peciva nanesite šlag i na vrh stavite okrugle poklopce od testa. Pospite šećerom u prahu i poslužite.
Uživajte u ovom neverovatno kremastom kolaču koji se razlikuje po ukusu od princes krofni.