Tiramisu
Svake nedelje, samo za čitaoce dnevnog lista „Alo!“, svoje recepte i kulinarske tajne otkriva Luka Broz (22), čukununuk predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. On kuva odmalena, ali se kuvanjem profesionalno bavi već četiri godine.
Uglješa Rašević
Sastojci:
6 doza espresa
8 jaja
250 g kristal šećera
750 g maskarpone sira
800 ml slatke pavlake
0,3 cl bejlisa
0,3 cl konjaka (može i vinjak)
3 pakovanja piškota
2 kesice kremfiksa
Priprema:
Odvojte žumanca od belanaca. Žumanca kuvajte na pari sa šećerom. Kada se skuvaju, ohladite ih. Ohlađena žumanca pomešajte sa maskarpone sirom. Umutite šam od belanaca i dodajte ih u sir i žumanca. Slatku pavlaku umutite i sve sjedinite. Dodajte pola mere bejlisa i kremfiks u krem. U espreso pomešajte konjak ili vinjak i preostali bejlis. Umačite piškote u kafu i ređajte na dno posude. Preko piškota stavite polovinu fila. Zatim ponovo piškote i opet fil. Stavite tiramisu da se hladi. Kada se ohladi, pospite kakao po želji.