Torta, desert, slatkiš, slatko, kolač
Shutterstock, ilustracija
Torta, desert, slatkiš, slatko, kolač

Shutterstock, ilustracija

Torta, Foto: Shutterstock, ilustracija

Sastojci:

Za testo: 700 g brašna, 400 g margarina , 2 jaja, 200 ml hladne vode, 1 kašika sirćeta, 1/2 kašičice soli

Za fil: 6 žumanca, 40 g kukuruznog skroba, 700 ml mleka, 230 g margarina, 200 g šećera, 2 kašićice ekstrakta vanile

PROČITAJTE JOŠ:

Priprema:

U posudi pomešajte jaja, vodu, sirće i so. Odložite sa strane.

U multipraktik stavite brašno i ohlađen margarin isečen na kocke i mešajte dok se ne naprave mrvice. Prebacite u veću posudu i dodajte smesu sa jajima. Mešajte dok ne dobijete testo (ukoliko nemate multipraktik testo možete da napravite i ručno)

Prebacite na radnu površinu i zamesite testo rukama. Podelite ga na 10-12 jednakih delova, uvijte u foliju i ostavite u frižideru na sat vremena. Za fil stavite žumanca, šećer i kukuruzni skrob u posudu i pomešajte. Stavite mleko da se greje i sklonite ga sa ringle pre nego što provri.

Postepeno dodajte toplo mleko u mešavinu sa žumancima i mešajte. Vratite mešavinu na ringlu i kuvajte uz stalno mešanje dok se ne zgusne. Sklonite sa vatre i dodajte margarin i ekstrakt vanile i promešajte. Pokrijte folijom da se ne stvrdne i ostavite da se ohladi.

Torta, desert, slatkiš, slatko, kolač

Shutterstock, ilustracija

Torta, Foto: Shutterstock, ilustracija

Zagrejte rernu na 190 stepeni.

Razvijajte svaki deo testa na tanke kore u veličini kalupa za tortu. Svaku koru izbockajte viljuškom. Dok razvijate jednu koru neka se ostatak testa i dalje hladi. Svaku koru pecite 10-12 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Pecite kore sa sve viškom koji ćete kasnije iskoristiti za dekoraciju.

Kada se kore prohlade ređajte ih na tanjir pa premažite filom svaku. Ponavaljate tako dok je potrošite sve kore. Kada sklopite tortu, premažite je ostatkom fila i ukrasite izmrvljenim ostacima kora.

Ostavite tortu u frižideru tokom noći.