PREUKUSNA BAKLAVA Spremite je veoma jednostavno, poješće se za tili čas!

Jedna od omiljenih poslastica je sigurno baklava. Nekoliko slojeva fino tankih korica bogato nafilovanih orasima zalivenih sirupom koji u ovoj kombinaciji možda je za načiji ukus i presladak baš takav daje izvanrednu kombinaciju ukusa u kojem se uživa dugi niz godina unazad.

baklava
baklava, Foto: printscreen

SASTOJCI:

500 gr mlevenih oraha
500 gr blendiranih, fino usitnjenih
1 kg domaćih tankih kora
1,2 kg kristal šećera
250 gr maslaca

PRIPREMA:

Pomešati mlevene i blendirane orahe pa im dodati 5 kašika šećera i izmešati.
Uzeti dve šerpe pa u manju odvaditi 12 kašika šećera a u drugu staviti ostatak.
U šerpu u kojoj je 12 kašike šećera dosati 200 ml vode, a u veću šerpu gde je ostatak naliti litru vode.

Šećer u kocki
Šećer u kocki, Foto: Shutterstock

Veću šerpu staviti na vatru i od momenta kad provri kuvati 15 minuta pa na tanjirić izvaditi kap sirupa i pipnuti prstom.

Sirup treba da je blago lepljiv. Skloniti sa vatre pa dodati sok od limuna.
Na vatru staviti drugu šerpu i sačekati da provri.
Od momenta kad provri kuvati 5 minuta. Ovaj sirup treba da je gušći i lepljiviji od prvog.

Otopiti maslac.
Sve kroe poslagati jednu na drugu i poravnati ujedan ugao, da dve strane budu poravnate a onda izmeriti tepsiju pa višak kora odeseći.
Napraviti tako da jedna kora lepo “legne” u tepsiju i da nema puno viška.
Odvojiti 7 kora koje će ići dole i 5 kora koje će ići odgore a ostatak ostaviti za srednji deo.
Premazati tepsiju maslacem pa staviti prvu koru, drugu i isprskati je sa kašikom maslaca, ponovi sa trećom, četvrtom i petom korom pa onda staviti dve kore na koje ne ide masac.

orasi
orasi, Foto: Profimedia.rs

Na njih obilno staviti nadev i lepo rasporediti.

Zatim nastaviti redjanje po 5 kora gde na tri ide maslac a na ostale dve ne, pa nadev.
Rasporedite kore i nadev tako da na kraju vam na vrhu bude nadev jer će na njega ići odvojenih 5 kora.
Poslagati i tih 5 kora na kraju isto kao kada ste ih filovali pa iseći baklavu.
Ovo je ujedno i najteži deo posla. Preseći na pola po dužini i onda svaki deo još na pola.
Okrenut tepsiju pa preseći i po širini na pola. Detaljno je objašnjeno u videu.

Sada svaku polovinu od jednog kraja tepsije prseći dijagonalno do drugog kraja pa paralelno sa tom linijom povuči i ostale.
Baklavu možete iseći i po želji.
Preliti na kraju sa ostatkom otopljenog maslaca, rernu zagrejati na 150 stepeni pa staviti baklavu da se peče.

margarin maslac namaz
margarin maslac namaz, Foto: Profimedia

Baklava se peče sat vremena ili dok ne dobije zlatno žutu boju.

Pečenu i vrelu zaliti sirupom koji se prvi kuvao, koj ije manje lepljiv i u kojem je limunov sok.
Ostaviti da se ohladi pa zliti sirupom koji je lepljiviji i kojeg ima manje.
Baklavu je najbolje poslužiti sutradan jer korice dodatno omekane i stope se sa filom a sirup svuda ravnomerno prodje pa je ukus jedinstven.

Prijatno.

Pratite nas na Instagramu Facebook-u

PROČITAJTE VESTI KOJE SMO IZDVOJILI ZA VAS - OVDE!

Najnovije - Alo.rs