Praznična pogača
Idealna za prazničnu trpezu.
Bakina kuhinja
Raskošni izgled ove pogače, ne dozvoljava da se nazove nikako drugačije, nego praznična. Prelepog izgleda i još lepšeg ukusa. Ova fantastična pogača je zaista idealna za bilo koju vrstu proslave i sigurno neće proći neprimećena na vašem stolu.
Potrebno je:
150 ml jogurta
150 ml mlakog mleka
70 g maslaca ili margarina
soli
malo šećera
600-700 gr brašma
15 g kvasca
50 ml ulja
3 jaja
Priprema:
U dublju činiju staviti kvasac, jednu kašiku šećera da se rastopi, dodati dva jaja mleko i jogurt, brašno, so pa umesiti srednje tvrdo glatko testo. Ostaviti pokriveno da odmara 30 minuta.
Razviti pola centimetara, namazati tanko maslacem ili margarinom, pa iseći na veće pravougaonike ili kocke. Svaku kocku poseći na tanje trake po sredini pa uviti u rolnice.
Ređati u krug u okruglu tepsiju koju ste premazali puterom ili obložili pek papirom. Ostaviti da pogača naraste pa je namazati razmućenim jajetom i po želji posuti semenkama. Staviti u ugrejanu rernu na 200 stepeni Celzijusa pa smanjiti na 180 stepeni. Na polovini pečenja prekriti folijom. Peći oko 40 minuta.