Trešnje
Shutterstock
Trešnje

Shutterstock

Trešnje, Foto: Shutterstock

Potrebno je: 

2 kg trešanja (očišćenih)
1 kg šećera
3 kesice vanilin šećera

Priprema:

Trešnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red trešanja, red šećera). Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da trešnje malo puste sok.

Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati.

Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer i promešati malo štapnim mikserom, smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.

Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30-ak minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti. Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.

Uživajte u ukusu!

Tagovi

Komentari (2)

chajbo

22.06.2017 09:25

To će da bude preslatko. Kod mene se sprema 5 kg trešanja na 1 kg šećera.

VERA

22.06.2017 14:37

hrana moze biti veoma ukusna a nikako preukusna jer to onda znaci da je previse ukusna, kao sto je nesto previse slatko, kiselo , slano, ljuto... Gde god da citas ili slusas recepte svi govore preukusno jer je uslo u modu ali nije ispravno.