Pekmez od trešanja
Odličan i preukusan
Shutterstock
Potrebno je:
2 kg trešanja (očišćenih)
1 kg šećera
3 kesice vanilin šećera
Priprema:
Trešnje oprati, očistiti i izmeriti. Staviti ih u šerpu u kojoj će se kuvati, posuti šećerom (red trešanja, red šećera). Poklopiti šerpu i staviti je u frižider na 3-4 sata, da trešnje malo puste sok.
Kuvati na umerenoj temperaturi da uvri tečnost i masa postane gusta, kad se izvadi na tanjirić da se ne razliva. Povremeno promešati.
Pred kraj kuvanja dodati vanilin šećer i promešati malo štapnim mikserom, smanjiti temperaturu i do kraja kuvanja neprestano mešati varjačom.
Suve i čiste tegle staviti u rernu, uključiti na 100 C. Posle 30-ak minuta ih izvaditi, ostaviti nekoliko minuta da se prohlade, pa topao pekmez sipati u tople tegle. Rernu isključiti. Pune tegle vratiti unutra na 15 minuta, zatim ih izvaditi, dobro zatvoriti, uviti u peškir i ostaviti da se tako ohlade.
Uživajte u ukusu!