Ove namirnice ne smete da podgrevate!

Alo.rs | Saveti 2016-10-09 00:01:40 2016-10-09 00:01:40

Većina ljudi podgreva hranu u mikrotalasnoj pećnici ili jednostavno za to koristi dobar stari šporet, a verovatno ni ne zna da neke od namirnica nikako ne bi smele da se podgrevaju, jer one sadrže materije koje pri ponovnom zagrevanju postaju toksične.

promo

To može da ostavi kratkoročne posledice, poput probavnih problema, ali može i dugoročno da šteti našem zdravlju.
Podgrevanje je apsolutno zabranjeno za ovih pet namirnica:

1. CELER

Uglavnom ga koristimo za kuvanje supa i priloga ili pak za pire i salatu. Nakon kuvanja celer obavezno treba izvaditi iz supe i pojesti ga svežeg, jer sadrži nitrate koji postaju toksični usled ponovnog zagrevanja.

2. JAJA

Jaja takođe spadaju u grupu riskantnih namirnica. Nikada ne podgrevajte tvrdo kuvana jaja, kajganu ili musaku sa prelivom od jaja. Kao i većinu drugih namirnica, najbolje ih je pojesti sveže pripremljene. Smete da ih čuvate u frižideru i pojedete hladne.

3. PEČURKE

Jedu se odmah nakon pripreme. Podgrevanje menja sastav proteina u pečurkama, zbog čega može doći do raznih probavnih i želudačnih problema. Takođe menjaju svoj ukus. Zabrana podgrevanja važi i za supe, rižota i sva druga jela u kojima se nalaze pečurke.
4. KROMPIR

Većinu nas odmalena su učili da se krompir nikada ne podgreva i ne ostavlja za dan posle. Bili su u pravu. Naime, radi se o izrazito zdravoj namirnici koja gubi sve svoje nutrijente tokom zagrevanja, ali i postaje toksična. Ako pripremate jela za nekoliko dana, ne stavljajte u njih krompir.

5. SPANAĆ

Stručnjaci preporučuju da kuvani spanać pojedete odmah nakon pripremanja i ne ostavljate ga za kasnije, a pogotovo ne za dan posle. On sadrži visoki procenat nitrata koji se usled stajanja, ali i ponovnog podgrevanja pretvara u kancerogene nitrate opasne za naše zdravlje.

Expand player
Pogledajte više