OKUPLJA PORODICU ZA TRPEZOM Napravite najbolju badnjačku pogaču! Starinski recept, OVO obavezno morate da stavite u nju!

U okviru badnje večeri nezaobilazna na stolu je posna badnjačka pogača

Pšenica, mlada pšenica, badnji dan, Božić, pogača, badnjak
Foto: Shutterstock, ilustracija

Badnjačka pogača simboliše samog Gospoda Isusa Hrista (“Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba, živeće va vek; i hleb koji ću ja dati za život sveta“ – Jovan 6,51).

 

U nekim krajevima u nju, kao i u česnicu na Božić, domaćice ubacuju i novčić. Evo recepta za najmekšu i najukusniju badnjačku pogaču:

Sastojci:

1 kilogram brašna
oko 500 ml mlake vode
1 kašika soli
1 kesica praška za pecivo

Ukrasi:

150 grama brašna
3 kašike soli
po potrebi mlake vode

Priprema:

Umesiti testo, mesiti ga oko 5 minuta i po potrebi dodati malo brašna. Naravno u testo se obavezno ubaci novčić. Ostaviti ga 15 minuta i za to vreme zagrejati rernu na 250 C.
Staviti ga, zatim, u nauljenu tepsiju i rukama oblikovati pogaču, peći 40-45 minuta. Ukrase za pogaču napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna, soli i vode. To testo tanko razvaljati oklagijom i praviti ukrase. Uobičajeni ukrasi su pletenice, lišće, golubovi, ruže, pšenično klasje.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi