JEDNA MASA ZA 4 VRSTE SITNIH KOLAČA: Mogu biti i posni i mrsni, i ne peku se!

serpica.net/A.K. | Saveti 2018-11-10 14:29:50 2018-11-10 14:29:50

Napravite malo više ove jednostavne osnovne mase i u nju dodajte sastojke po želji!

Shutterstock

Sastojci za osnovnu masu:

- 500 g margarina (za post posni margarin)

- 300 g prah šećera

- 800 - 900 g mlevenog keksa (posni keks)

- 200 g bele čokolade (za post posna ili može i crna posna)

- 150 ml soka od pomorandže

PROČITAJTE JOŠ:

 Dodaci:

- 3 kašike maka

- 3 kašike kokosa

- manja šolja višanja
- 2 kašike kakaa

- 1 kašika ruma

- 100 - 150 g krema od lešnika

- 100- 150 g pečenih lešnika

- ukupno šolja suvog voća po izboru (suve kajsije, smokve, šljive, brusnice, grožđe)

Priprema:

U posudu stavite omekšali margarin i šećer u prahu i pomešajte. Dodajte čokoladu (belu ili crnu). Dodajte mleveni keks, za početak pola mere, pa postepeno dodajte ostatak i na kraju sok od pomorandže. Sve dobro promešajte.

Podelite masu na 4 dela. U prvi deo ubacite mak, u drugi kokos, u treći kakao i rum i u četvrti sameljite lešnike sa suvim voćem. Pomešate svaku smesu.

Smesu sa kakaom stavite na radnu površinu obloženu folijom i oblikujte u kvadrat i stavite u frižider da se stegne na jedno 20 minuta. Kada izvadite isecite je na kvadratice i na svaki stavite po višnju.

Masu sa kokosom stavite na radnu površinu takođe obloženu folijom i razvijte je tako da od nje dobijete oblik kore, premažite je kremom od lešnika i uvijte u rolat uz pomoć folije. Stavite ga u frižider. Kada se stegne isecite ga. 

Masu sa suvim voćem stavite na radnu površinu i oblikujte kao piramidu ili rolat pa stavite u frižider. Kada se stegne secite je na trouglove ili krugove i pospite lešnicima. Od mase sa makom napravite kuglice koje možete da uvaljate u mak ili umočite u otopljenu čokoladu.

Expand player
Pogledajte više