Hleb nije zabranjeno voće!

Ana Ćubela | Saveti 2016-02-08 12:11:27 2016-02-08 12:11:27

U hrono ishrani hleb nije nepoželjan ali je ograničen samo na doručak. Barem onda kada mršavite.

Ana Ćubela

Hleb bi trebalo bi da bude napravljen od 100 odsto integralnog brašna i da bude bez kvasca. Možete da koristite heljdino, ovseno, proseno, ražano, ječmeno i speltino brašno.

Pšenično i kukuruzno brašno, pa makar i integralno, ne bi trebalo jesti neko vreme.

Da bi hleb nadošao i bio vazdušast možete da koristite prašak za pecivo ili sodu bikarbonu sa limunovim sokom. Limunska kiselina je potrebna da bi aktivirala sodu i ako koristite ta dva sastojka, stavite ih neposredno pred pečenje.

Hleb sa maslinama

100 grama speltinog brašna
100 grama ražanog brašna
3 kašičice iseckanih maslina
1/ 2 kašičice morske soli
1/2 kašičice sušenog ruzmarina
2 kašičice praška za pecivo
2 kašike maslinovog ulja
2 decilitra kisele vode
semenke po želji za posipanje

Prvo sam uključila rernu da se zagreje.

U činiji sam pomešala brašna, so, ruzmarin, prašak za pecivo. Onda sam dodala masline i opet promešala. Zatim stam stavila maslinovo ulje i kiselu vodu. Dobila sam gustu smesu koju sam prebacila u pleh sa pek papirom. Pleh je dug 23 cm, a širom oko 13 cm.

Poravnala sam površinu smese mokrim rukama, a onda posula semenkama bundeve, suncokreta i crnog susama. Sve sam malo utapkala da ne otpadaju.
Pokrila sam folijom i stavila u rerenu. Pekao se 30 minuta na 220 stepeni.

Ražani hleb

300 grama ražanog brašna
prašak za pecivo
pola kašičice sode bikarbone
po kašika golice, susama, suncokreta i samlevenog lana
kašika maslinovog ulja
300 mililitara mlake vode
so

Ostavila sam ga da stoji sat vremena, stavila u kalup i pekla oko sat na 200 stepeni. Nisam ga pokrivala, pekao se u silikonskom kalupu. Mislila sam da ću morati da ga dopečem na žici, međutim, korica je sa svih strana bila savršeno hrskava. Vi ga proverite pre nego što ga izvadite. Ako vam se čini da je korica mekana, ostavite ga još malo u rerni.

Posle vađenja iz rerne, hleb uvite u krpu i ostavite ga da se tako ohladi. Ukoliko vam se učini da je korica pretvrda, prvo ga stavite na 15 minuta u mokru krpu.

Prijatno!

Expand player
Pogledajte više