Knedla
Screenshoot Youtube
Knedla

Screenshoot Youtube

Knedla, Foto: Screenshoot Youtube

Germ knedle je poslednjih godina nemoguće izbeći, a čim stignu praznici, ova poslastica postaje nezaobilazna na trpezi.

Ove knedle od mekog dizanog i kuvanog testa, punjene su aromatičnim džemom od šljiva, posute makom i šećerom, te prelivene sosom od vanile ili rastopljenim maslacem.

PROČITAJTE JOŠ:

 

Sastojci:

- 1/2 kg belog brašna
- 15 grama kvasca
- 1/8 l mleka
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kašičica soli
- 2jaja
- 50 grama maslaca

Postupak pripreme:

Pomešajte kvasac, toplo mleko i šećer i ostavite da se diže 20-ak minuta. U veliku posudu dodajte brašno, so, ostatak mleka, jaja i rastopljeni maslac, dodajte kvasac i zamesite glatko testo. Ostavite da se diže na toplom mestu oko pola sata. Kada se telo udvostruči, stavite ga na ravnu pleh, te podelite na četiri komada.
Četvrtine testa razvaljajte na još 4 kvadrata pa svaku napunite džemom od šljiva.

Spojite krajeve u jednu kuglu. Kada ih sve napunite, ostavite ih tako još 20-ak minuta. Knedle se u originalu kuvaju na pari, ali možete ih skuvati i u loncu. Kada provri voda, malo posolite i kuvajte ih pet minuta s jedne strane, a zatim ih okrenite na drugu stranu - važno je probušiti ih na nekoliko mesta tokom kuvanja čačkalicom ili iglicom. Kada su knedle kuvane, izvadite ih na tanjir i prelijte otopljenim maslacem. Možete ih preliti i sosom od vanile, te posuti mlevenim makom i šećerom u prahu, kako to rade u originalu.