Krompir pire
Profimedia
Krompir pire

Profimedia

Krompir pire, Foto: Profimedia

No, iskusni kuvari tvrde da nekoliko neobičnih sastojaka mogu da krompir prire pretvore u kulinarsko remek delo, kome čak nije ni potrebno meso kao "saputnik", već je dovoljan sam po sebi. Naime, reč je o recepturi koja se vezuje za francusku regiju L'Aubrac, pa ovakav pire ima i posebno ime - Aligot. Tamo se služi uz kobasice ili svinjetinu i crveno vino, a možete ga pronaći u ondašnjim restoranima, dok se u domaćinstvima uglavnom služi u nešto svečanijim prigodama ili prilikom tradicionalnih praznika.

PROČITAJTE JOŠ I OVO:

U izvornom recptu Aligot se priprema od dve vrste sira - tomme de laguiole ili tomme d'auvergne, a kao njihova zamena preporučuju se mocarela i kantal.

Potrebni sastojci:

*kilogram krompira

*500 grama izrendanog sira

*2 čena belog luka

*30 grama maslaca (možete koristiti i obično ulje)

*kašika pavlake

*so, biber

Krompir, povrće, ručak

Shutterstock

Krompir, povrće, ručak, Foto: Shutterstock

Priprema:

Skuvajte krumpir, pa ga iscedite i ostavite nekoliko trenutaka da se sasvim malo ohladi. Potom dodajte sitno iscekani beli luk, pa izmiksajte krompir u pire. Dodajte maslac i pavlaku i mutite dok se ne istope. Na red dolazi i izrendani sir - dodajte ga i i "lupajte" varjačom dok se ne sjedini sa pireom i ne postanu elastična smesa. Začinite i servirajte po želji.

Prijatno!