Da li treba uvek prati jabuke pre konzumacije?
Sigurno vas se dogodila situacija da ne operete jabuku pre konzumacije.
Shutterstock
Čini se kako nema razloga za brigu jer jabuka izgleda tako čisto i sjajno, međutim ovo je daleko od istine. Na jabukama se nalazi talog bakterija i pesticida koji mogu izazvati (ozbiljne) zdravstvene probleme, piše Fini recepti.
Od berbe do vašeg doma, jabuke prolaze dug put tokom kojeg mogu doći u kontakt s raznim patogenima i potencijalno opasnim mikroorganizmima. Među najopasnijima su ešerihija koli, salmonela, listerija i norovirus, koji mogu podstaknu razne zdravstvene probleme od prolieva pa sve do zastoja bubrega i infekcije urinarnog trakta, prenosi Aura.ba.
No patogeni nisu jedini problem – tokom berbe jabuke padaju na zemlju i mogu da dođu u kontakt sa životinjskim izmetom.
Nemojte misliti da su organske jabuke imune na ove bakterije – zbog svoje hrapavije površine bakterije mogu još lakše doći do unutrašnjosti vaše jabuke.
Dobra vest glasi da još uvek nisu zabeleženi slučajevi u kojima se neko razboleo zbog bakterija na jabukama.
Takođe, ako ste u žurbi lagano brisanje jabuka maramicom ili krpom treba biti dovoljno, ali preporuka je da uvek (kada možete) operete sve poljoprivredne plodove pre njihove konzumacije.