Ćurka na podvarku
Recept koji će obradovati sve prave gurmane... Prijatno!
Očišćenu ćurku posoliti, staviti joj u duplju 100 grama masti, zašiti otvor i peći u srednje zagrejanoj pećnici dva do tri časa.
U toku pečenja polivati ćurku češće vodom pomešanom sa mašću koja se drži u lončetu na štednjaku da bude uvek topla. Podvarak se priprema na sledeći način. Iseći sitno glavicu kiselog kupusa. Iseckani luk propržiti na masti, dodati kupus i oko 3 dl vode. Kuvati na umerenoj temperaturi dok ne uvri sva voda. Dodati sitno iseckan peršunov list i biber i promešati.
Izvaditi ćurku iz suda u kojem se pekla i u tu masu izručiti kupus, promešati, staviti ćurku na kupus i vratiti u pećnicu da se peče još 20 minuta. Za vreme pečenja kupus nekoliko puta promešati dok ne postane tamnomrk i potpuno suv, bez imalo vode. Na dugačku činiju za pečenje sipati podvarak duž jedne strane, a isečeno meso poređati s druge.