Enterijer, kuća, dom, uređenje
Shutterstock
Enterijer, kuća, dom, uređenje

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Dekoratvni kamen u enterijerima ne izlazi iz mode. Vole ga i dizajneri enterijera, jer sa njim mogu da naglase zid ili jedan njegov deo. Zbog posebnih svojstava koje ga krase, može direktno postavljati na sve vrste podloga: beton, malter, ciglu, demit fasade (stiropor + mrežica), rigips ploče i OSB drvene laminat-ploče. Načelne prednosti dekorativnog kamena u odnosu na prirodni kamen, pored niže cene su i laka i brza ugradnja. Pored toga kamen dolazi u savremenom pakovanju, spreman za brzu i čistu ugradnju. 

Lepljenje

Dekorativni kamen lepi se lepkom za keramičke pločice ili sličnim cementnim lepkom. Alternativno, dekorativni kamen se može, samo u enterijeru lepiti i niskoekspandirajućim poliuretanskim penama, silikonom i na druge načine. Koristite kvalitetne lepkove. Još je važnije da je lepak ispravan, tj. da nije dugo stajao na skladištu ili bio otvoren usled čega on gubi svojstvo lepljenja. Ukoliko kamen lepite direktno na ciglu (zid nije malterisan i ravan) pa se zbog toga mora koristiti deblji sloj cementnog lepka, koristite armaturnu mrežicu. Pre početka ugradnje pripremite i plastične klinčiće (prodaju se najčešće zajedno sa “krstićima” - odstojnicima za ugradnju keramičkih pločica). Njihova svrha je da izjednačava eventualne majušne procepe između pojedinih ploča. Najosnovniji alat za lepljenje je isti kao i za lepljenje keramičkih pločica: kanta za lepak, zupčasta hobla, vodena letva.

Brojke

20 do 40 evra/m2

cena dekorativnog kamena od gipsa

100 evra/m2

cena prirodnog kamena

8 do 10 evra/m2

potrebno je izdvojiti za lepljnje kamena

Priperema zida

Zid mora imati homogenu i čvrstu površinsku strukturu. Ako su na zidu već naneseni slojevi boja, glet masa i drugih premaza iste treba ostrugati "do zdravog zida". U protivnom rizikujete da se, vremenom, ovi slojevi odvoje od zida i da se na taj način kamen odlepi. U slučaju korištenja cementnih lepkova preporučeno je da se zid premaže akrilatno-vodenom emulzijom koju majstori i prodavci na stovarištima znaju kao "podloga". Koristite je kadgod je to moguće.

Priprema kamena

Izvaditi iz kutije svaku pločicu i čeonu površinu premazati tankim slojem zaštitne emulzije koju proizvođač preporučuje ili podlogom nekoliko sati ili jedan dan pre lepljenja. Ovaj završni sloj ne menja izgled kamena (površina ostaje u "mat" finišu).

Radovi, gradnja, kamen

Shutterstock

Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svrha ovakve zaštite je da se stvori vodonepropusna barijera na samoj površini kamena. U praksi ovo je bitno zbog lakšeg održavanja (čišćenja) kamena. Ovaj postupak možete izvesti i nakon lepljenja (na kraju) ali je bolje da to uradite pre lepljenja. Razlog: neminovno je da ćete, prilikom postavljanja, kamen ponegde uprljati lepkom. Prethodnom zaštitom olakšavate čišćenje tih mrlja. Ova zaštita se preporučuje i za prirodni kamen i za štampani beton.

Angažovati majstora ili uraditi sam?

Ukoliko imate vremena, volje i osnovnog građevinskog iskustva radite sami! Uštedećete novac i sigurno ćete postavku bolje uraditi od prosečnog majstora. Dobro postavljen kamen proističe iz motiva, truda i savesno obavljenog posla. Većina prosečnih majstora, na žalost, svoj posao samo otaljava i nastoji da ga obavi što pre, bez obzira na kvalitet. Zato, ako birate majstora, birajte onog sa dobrom reputacijom. Majstori keramičari, oni koji postavljaju keramičke pločice su dobar izbor, posebno ukoliko imaju iskustva u postavci kamena

Kamen je lep pod svetlom

I tako je dobijen zid u kamenu koji odlično izgleda u svakom enterijeru. Nije tako komplikovano, zar ne? Ne zaboravite da kamen svoju lepotu ističe pod dobrim osvetljenjem. Upravo zato reflektori ili spot svetla koja obasjavaju vaše parče zida s kamenom doprineće da on ispliva u prvi plan.