CELE GODINE ĆE VAS PRATITI SREĆA I BLAGOSTANJE Za Badnje veče morate da uradite OVO u tačno određeno vreme!

Kako pada mrak i Badnji dan se približava kraju, a pristiže Badnje veče, pravoslavni vernici se spremaju za jedan od najlepših običaja - unošenje badnjaka u kuću. Vrlo je bitno kada će domaćin ovo uraditi, kao i da li će ispoštovati sve druge običaje koji se vezuju za unošenje badnjaka.

Badnjak, božić, badnje veče
Foto: shutterstock

Naime, svaki domaćin, ukoliko želi blagostanje u svom domu, pred večeru unosi badnjak i slamu u kuću.

Kuca na vrata, a kada ukućani pitaju: "Ko je?", odgovara:"Badnjak vam dolazi u kuću".

Potom mu domaćica otvara i obraćajući se badnjaku govori:"Dobro veče, badnjače". Domaćin stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću, i pozdravlja ukućane rečima:"Srećno vam Badnje veče", na šta ga ukućani otpozdravljaju sa:"Bog ti dobro dao i sreće imao", dok ga domaćica dočekuje sipajući po njemu žito iz sita.

 

Noseći badnjak domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i sva deca idu za njim pijučući kao pilići.

Domaćin obilazi sve uglove doma bacajući po jedan orah u svaki ugao, što se smatra žrtvom precima. Ostali orasi i lešnici se ostavljaju i u slami ispod stola i najčešće se jedu sa medom. Orasi koji su u uglovima niko ne uzima.

Po unošenju badnjaka, domaćin ili domaćica, unosi slamu i raznosi je po celoj kući, a posebno na mesto gde će biti postavljena večera.

Badnjak, Božić
Foto: Shutterstock

Pri tome, onaj ko nosi slamu kvoca, a ostali pijuču. Preko slame se postavlja stolnjak jer se služi i jede na podu. Stolice su iznete iz kuće i sedi se na slami.

Badnjak se celiva, maže medom i stavlja na ognjište. Kada je badnjak stavljen na ognjište, prema njemu se moralo ponašati kao prema živom biću: kitili su ga zelenim granama, ljubili, ali i prelivali vinom, posipali žitom, itd.

Deca "džaraju" vatru, odnosno, grančicama raspaljuju i čačkaju vatru izazivajući pregršti varnica i iskri govoreći: "Koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica...", nabrajajući svu stoku i žive čije se blagostanje priželjkuje.

Negde se uz badnjak u kuću unosi i pečenica i govori: "Dobro veče, čestiti vi i Badnje veče", a ukućani odgovaraju: "Dobro veče, čestiti vi i vaša pečenica".

Posle završetka ovoga, domaćin okadi ceo dom i večeru, zapali sveću i pristupa se badnjoj večeri.

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi