Trikovi za opušteno cirkanje
alo.rs
Cirkanje za novu godinu
Cirkanje za novu godinu, Foto: Shutterstock

Sprečite mamurluk pre pijanke

Glocnite nešto masno - Sva hrana, posebno masna, odlaže apsorpciju alkohola u organizmu, ističu lekari. A odlaganje apsorpcije alkohola je dobar korak ka izbegavanju mamurluka. Odličan predlog je da pre opijanja pojedete, recimo, gvakamole sos (od avokada) ili roštilj.

Jedite hranu bogatu vlaknima - Hrana bogata celulozom poput prokelja, sočiva i kokica razgrađuje alkohol i apsorbuje ga, sprečavajući ga da prevrše brzo dospe u krvotok.

Uzmite vitamin C - Često hvaljen kao saveznik u borbi protiv hladnoće, vitamin C takođe može da zaštiti od simptoma mamurluka pa se potrudite da uoči pijanke pojedete svežu papriku ili popijete ceđeno voće.

Sprečite mamurluk dok pijete

Sprečite mamurluk dok pijete
Sprečite mamurluk dok pijete, Foto: Shutterstock

Izbegavajte kongenere - Kongeneri su jedinjenja koja alkoholnim pićima daju ukus i boju a nastaju fermentacijom. Svaka vrsta alkohola sadrži kongenere, ali tamni alkoholi, uključujući crveno vino i viski, uglavnom ih imaju više od svetlijih. Dakle ako želite da popijete piće, a da izbegnete glavobolju, možda je bolje da birate svetla pića.

Držite se jedne vrste pića - Možete bolje pratiti koliko pijete i manje je verovatno da ćete poremetiti stomak. Izbegavajte mehuriće. Istraživanje je otkrilo da prisustvo mehurića - bilo u gaziranom napitku poput šampanjca ili u alkoholnom piću pomešanom s gaziranom vodom - može ubrzati brzinu apsorpcije alkohola. Karbonizacija može uzrokovati širenje površine želuca, što dovodi do povećane apsorpcije alkohola (i veće verovatnoće mamurluka).

Hidrirajte se - Ispijanje vode je dobar način da izbegnete mamurluk. Tako se nadopunjuje nivo hidratacije, što je ključno za prevenciju mamurluka, jer alkohol dehidrira organizam.

Sprečite mamurluk nakon što preterate

Sprečite mamurluk nakon što preterate
Sprečite mamurluk nakon što preterate, Foto: Shutterstock

Pijte što više vode - Shvatite to kao ciklus ispiranja. Alkohol je diuretik, što znači da uzrokuje da telo otpušta tečnost i dovodi do ozbiljne dehidratacije. Posle konzumacije alkohola popijte više vode nego inače. Pijte voćne sokove. Postoje neki dokazi da šećer u voću sagoreva alkohol. Neki lekari preporučuju da popijete malo sredstva za rehidrataciju koje nadoknađuje šećer i elektrolite.

Jedite proste ugljene hidrate - Doručkujte prazan tost ili krekere. Obični ugljeni hidrati pomažu u apsorpciji alkohola koji je ostao u želucu, obezbeđuju šećer i suzbijaju mučninu. Zasladite se medom. Dobar način za borbu protiv pada šećera je ako stavite kašiku-dve meda punog antioksidanasa i fruktoze na jutarnji tost. Jedite jaja. Jaja, budući bogata hranjivim sastojcima, sadrže hemikaliju N-acetil-cistein, koja pomaže u čišćenju jetre od štetnih slobodnih radikala.

Uzmite lek - Nesteroidna antiinflamatorna sredstva, poput „ibuprofena“, ublažavaju glavobolju bez iritacije želuca.

Vežbajte (ako možete) - Slušajte svoje telo: ako ste zbog mamurluka zaista nesposobni za bilo kakav fizički napor, izbegnite ga, ali mnogi se zaklinju da će dobro preznojavanje da vas spase mamurluka. Umereno vežbanje povećaće cirkulaciju i metabolizam, pa će se telo osloboditi toksina.