Srpkinje duplo više rintaju po kući od Srba

Tanjug | Saveti 2016-11-29 13:53:34 2016-11-29 13:53:34

Žene u Srbiji, bez obzira na to da li su zaposlene ili ne, dvostruko više rade u kući, a upola manje vremena provode na plaćenim poslovima nego muškarci, pokazuju rezultati danas predstavljenog istraživanja Republičkog zavoda za statistiku (RZS).

shutterstock

Direktor RZS Miladin Kovačević rekao je na predstavljanju publikacije "Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine", da, kada se govori samo o plaćenom poslu, muškarci su u proseku skoro duplo više angažovani od žena na tim poslovima, odnosno tri sata i 46 minuta, a žene dva sata i četiri minute i to, smatra, potvrđuje stereotipe koji važe na ovim prostorima.

Međutim, potpuno je druga slika kada se govori o neplaćenom poslu, budući da istraživanje pokazuje da žene dvostruko više rade u kući od muškaraca, i to četiri sata i 36 minuta prema dva sata i pet minuta.

Bez obzira na zaposlenje, poslove u kući obavljaju uglavnom žene, pa za one koje rade te poslove to postaje druga smena.

U neplaćenim poslovima žene u proseku provedu više od četiri i po sati dnevno, a muškarci malo više od dva sata, što znači da žene dvostruko duže vremena provode na ovim aktivnostima.

Tako žene, u proseku, ukupno rade nepunih sedam, a muškarci skoro šest sati, s time što žene više od dve trećine vremena provode u neplaćenim, a muškarci u plaćenim poslovima.

Kovačević navodi da, kada bi se rad u domaćinstvu plaćao po minimalnoj ceni sata 2010. godine, za žene koje rade u domaćinstvu trebalo je da se izdvoji po 116 evra mesečno, a u 2015. po 138 evra, što na godišnjem nivou iznosi po 1.390 evra, odnosno po 1.650 evra.

Ako se uporede podaci iz 2010. i 2015. godine, za tih pet godina došlo je do promena u raspodeli vremena tokom dana na šest aktivnosti i kod žena, i kod muškaraca, a, radi lakšeg predstavljanja podataka, aktivnosti su grupisane u šest glavnih grupa aktivnosti: plaćeni posao, neplaćeni posao, učenje, lične potrebe, slobodno vreme i ostale aktivnosti koje obuhvataju neodređene aktivnosti i putovanja.

Interesantno je da se i kod žena i kod muškaraca vreme provedeno na plaćenom poslu održalo skoro na istom nivou kao pre pet godina, ali, u proseku, neplaćeni rad blago je smanjen kod oba pola.

Istraživanje je pokazalo i da stanovništvo Republike Srbije starosti 15 i više godina dnevno u proseku provede u nekoj vrsti rada skoro sedam sati, malo manje od pola sata u učenju, najveći deo dana - 10,5 sati u ličnim potrebama, a vreme koje je preostalo može se nazvati slobodnim vremenom i u njemu provodi šest i po sati.

Publikacija "Korišćenje vremena u Republici Srbiji 2010. i 2015. godine" nastala je na osnovu podataka dobijenih iz dva anketna istraživanja o korišćenju vremena, koja je RZS sproveo na teritoriji Srbije 2010. godine i tokom četiri meseca 2015. godine.

Istraživanje su podržale švedska Agencija za međunarodnu razvojnu saradnju i "Statistika Švedske", sa kojima RZS sarađuje više od 12 godina.

Expand player
Pogledajte više