Zalivanje cveća
Profimedia
Zalivanje cveća

Profimedia

Zalivanje cveća, Foto: Profimedia

Najidealnije bi bilo sobne biljke zalivati kišnicom, što je u gradu gotovo nemoguće. Zato ih treba zalivati prokuvanom vodom. Možemo se snaći i tako da 1-2 puta nedeljno u vodu za zalivanje dodamo, na 1 l vode, na vrh noža malo veštačkog đubriva. Tako bi trebalo zalivati gotovo sve sobne biljke. Izuzetak čine kaktusi, koji podnose vodu iz vodovoda.

Tri pravila za zalivanje

Prvo, ne smemo zalivati tako, da saksija neprestano stoji na tanjiru ili u ukrasnom loncu punom vode; drugo, zalivajte po mogućnosti kišnicom, a ako je nemate, trebalo bi nekim sredstvom smekšati tvrdu vodu iz vodovoda; treće, uvek zalivajte biljke odstajalom vodom koja mora imati temperaturu prostorije u kojoj se bilje nalazi, a još je bolje ako je nešto toplija. Zalivanje hladnom vodom i leti i zimi biljkama škodi.

Uz malo pažnje, koja će nam s vremenom preći u naviku, lako ćemo zadovoljiti prethodne savete, ali pogoditi pravi čas kad biljku moramo zaliti, ostaće otvoreno pitanje. Da bismo to ustanovili, nije dovoljno uvek opipati samo površinu zemlje u saksiji. Naime, može se dogoditi da je zemlja u dubini saksije vlažna, a da je samo gornji sloj, zbog topline i suvog vazduha u sobi, suv.

Obrnuto, ako često zalivamo samo površinu, biće nam površina zemlje tamna i vlažna, a ostala zemlja potpuno suva. Većina sobnog bilja najbolje uspeva kad je zemlja u saksiji umereno vlažna. To je naročito teško postići zimi, kad je vazduh u sobama vrlo suv, a pogotovo ako se sobe greju centralnim grejanjem, pa vlaga brzo isparava iz zemlje.

Mnoge osetljive biljke stradaju zbog suve zemlje, a u želji da se to spreči, često ih zalivamo previše, pa im korenje istruli zbog prevelike vlage. Naglo isparavanje možemo donekle sprečiti, ako saksije sa sobnim biljem stavimo u veće lonce pune treseta, pa zalivamo indirektno, tj. samo treset.

Ako se dogodi da vam se zbog propusta u zalivanju neka sobna biljka osuši, stavite je u kadu ili u veću posudu punu vode i ostavite je tu sve dok se zemlja ne natopi, što traje obično preko noći.

U koje doba zalivamo biljke

Nije svejedno u koje doba dana zalivamo sobne biljke. Zimi je najbolje zalivati ujutru, da se do uveče zemlja malo osuši, a u vreme toplih letnjih dana treba paziti da se bilje u kući ili u bašti, na balkonu ili terasi nikad ne zaliva u vreme najjačeg podnevnog sunca. Najbolje je zalivati ujutru, a po potrebi i uveče.

Važno je prskati biljke

Većinu sobnog bilja treba redovno prskati, naročito zimi kad je vazduh u sobi suv, ali i za vreme leta će biljkama dobro doći ova vrsta osveženja. Tropske biljke, naučene na vlagu tropskih prašuma, moramo češće prskati toplom vodom. Isto tako treba redovno prskati kaktuse i ostale sukulente u doba rasta, jer je to u njihovoj dalekoj domovini vreme kiša. Biljke treba prskati uvek prepodne. Veće otporne biljke možemo staviti u kadu i oprati ih tušom, a sve sobne biljke možemo leti izneti na toplu letnju kišu. U vreme cvetanja biljke ne prskajte, da ne oštetimo cvet. Nekim sobnim biljkama, kao afričkim ljubičicama, gloksinijama, begonijama i sl., ne smemo vlažiti lišće, jer dobije mrlje, pa biljke izgledaju bolesno i neugledno.

Zalivanje za vreme godišnjeg odmora

Još jedan problem koji nas muči je zalivanje biljaka za vreme godišnjeg odmora, naročito ako otputujete na duže vreme. Za nekoliko dana možemo našim sobnim biljkama osigurati potrebnu vlagu tako što ćemo ih staviti u kadu koju ćemo napuniti sa malo vode. Biljke složimo tako da do njih ne dopire sunce, ako kupatilo ima prozor na sunčanoj strani.

Možemo i zaliti biljke pre odlaska, a onda zemlju u loncu pokriti vlažnom mahovinom ili saksiju sa zalivenom biljkom staviti u veći lonac pun vlažne mahovine ili treseta.

U doba najbujnijeg rasta i cvetanja svim biljkama, posebno onim sa mnogo lišća i cvetova, treba puno vode, tako da neke treba zalivati i dva do tri puta na dan, npr. azaleje, hortenzije i sl.

Biljkama sa slabim korenom i kožnatim lišćem, s dlačicama ili bodljama, kao što su kaktusi, ne treba toliko vode, mada ih leti moramo obilnije zalivati nego zimi. Neke sobne biljke, kao npr. kala, ciperus, filodendron, adiantum, kokosova palma, traže da im u tanjiru ispod saksije stalno stoji voda.

Mirovanje

Pri zalivanju moramo uvek paziti na doba mirovanja pojedinih vrsta sobnog bilja. Ako želimo da nam se biljke normalno razvijaju i redovno svake godine cvetaju, treba za vreme mirovanja obustaviti zalivanje, odnosno, svesti ga na najmanju meru, prema uputstvima za pojedinačne vrste.

Tagovi