Napravite sami originalne saksije

Alo.rs | Saveti 2017-12-22 16:24:51 2017-12-22 16:24:51

Iako u prodavnicama postoji mnogo modela prelepih saksija za cveće, potrebno je izdvojiti dosta novca. Mi vam pružamo jeftin način da ulepšate saksije koje već imate.

Shutterstock

Ukoliko volite cveće, održavate ga i negujete po pravilima i specijalnim alatima, onda sigurno želite da saksije u kojima se ono nalazi pre svega budu kvalitetne, a zatim i da se uklapaju u vaš enterijer ili u vaše dvorište.

Dekupaž saksije

Ovo je tehnika koja je polako osvojila ceo svet. Kroz dekupaž vi iskazujete svoju kreativnost, domišljatost, opuštate se, uživate, ali i pravite nešto vrlo posebno i jedinstveno. Sa dekupaž tehnikom gotovo je nemoguće pogrešti. Možete kupiti drvene saksije ili jednostavno komade drveta, prethodno isečene alatima, prispojiti ili prilepiti na već postojeću saksiju. Ukoliko lepite komade drveta, onda vam savetujemo da ih prethodno uradite dekupaž tehnikom. Ako već imate saksiju od drveta, onda jednostavno izaberite dizajn i prionite na posao. Gledajte da u jednom delu imate samo takve vrste saksija, nemojte da ih mešate sa ostalim vrstama, kako ne bi izgledalo previše rogobatno.

Saksije od kamenčića i školjki

Ovo je vrlo jednostavan trik kako vaše saksije mogu istog trenutka da budu potpuno drugačije. Sve što će biti potrebno jeste da izdvojite sitne i zanimljive kamenčiće i školjkice, koje ste prethodno skupljali na moru i da ih prilepite na određene saksije. Savetujemo vam da to uglavnom radite na nekim manjim saksijama, pa ukoliko vam se bude svidelo onda izaberite i odgovarajući materijal i za velike saksije. Kao i u prethodnom slučaju i u ovom bi trebalo da vodite računa gde će tačno da se nalaze te saksije. Izaberite određeni kutak i tu smestite samo ove vrste saksija.

Pletene saksije od pruća

Pletene saksije su jedne od najlepših saksija, još pogotovu ukoliko su od drveta. Naravno da vaša pletena saksija neće moći da ispadne u potpunosti ista kao kupovna pletena saksija, ali u tome će biti njena čar. Za ovo bi trebalo da pripremite određeni alat , odnosno biće vam potrebni alati za sečenje drveta, spajanje i slično. Za početak spremite pruće, sitne ispravljenje grančice. Zatim te grančice skratite i definišite adekvatim alatom, a onda ih jednostavno vežite i od njih napravite krug. Kao dno saksije možete koristiti parče drveta, koje takođe morate prethodno oblikovati određenim alatima. Ovu saksiju zatim napunite zemljom i u nju posadite neko od vašeg omiljenog cveća.

Dodatna ideja – umesto saksije čizme

Ukoliko ne želite da imate klasičnu saksiju, već želite da budete malo drugačiji onda imamo jednu vrlo zanimljivu ideju, za koju se određene porodice odlučuju. Naime, na drvenim ogradama u svom dvorištu kače gumene čizme u raznim bojama i u njih sade svoje cveće. Ovo je jedan detalj, koji i i te kako doprinosi celokupnom ambijentu vašeg dvorišta. Ovakve vrste saksija dobre su za dvorišta koja nisu u užem centru grada, za dvorišta koja obiluju zelenilom, drvećem, baštama i vrtovima, jer se u takav ambijent najbolje uklapa ovakva ideja.

Expand player
Pogledajte više