KAKO POBOLJŠATI PREVENCIJU Evo kako da ostanete zdravi ako zarazni kolega neće da uzme bolovanje

Morate biti spremni na sve da biste sačuvali svoje zdravlje

Higijena Pranje ruku
Higijena Pranje ruku, Foto: Shutterstock

 Mnogi ljudi ne uzimaju bolovanje kada se razbole, već i dalje dolaze na posao, nerazmišljajući da tako šire zarazu. Evo kako da ostanete zdravi ako vaš bolesni kolega neće da uzme slobodno.

Kada dođete u situaciju da vam je kolega bolestan i da ne želi da uzme bolovanje, onda morate da učinite sve kako biste sačuvali svoje zdravlje.

Razumevanje je dobra osobina, ali u ovom slučaju vam neće pomoći.

Evo kako da se zaštitite od potencijalnog razboljevanja.

Insistirajte na češćem brisanju zajedničkih prostorija

- Dovoljno je da s vremena na vreme brave, prekidači i slični elementi budu prebrisani antiseptičnim maramicama i to će biti dovoljno da se ubiju mikrobi - kaže dr Fatakov.

Bukvalno svaka površina koju delite sa kolegom u ovoj situaciji pretstavlja potencijalnu opanost. Zbog toga je jednako dobro da donesete od kuće svoju šolju za kafu, čašu ili da kupite jednokratne.

I zaboravite na pozajmljivanje hemijske olovke.

 Ne pipajte lice

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji većinu vremena provedete dirajući svoje lice ili grickajućći nokte dok ste na poslu. Ova statistika je nepobitna, a ne ide vam u korist.

Kada je vaš kolega zarazan, onda je nemoguće ostati imun ako svojim rukama prinosite mikrobe blizu usta i nosa.

Naravno da treba da perete ruke češće i da je to jedan od načina da se zaštitite, ali niste bezbedni ako su vam ruke blizu usne duplje.

Jabuka zdravlje dijeta, Foto: Shutterstock

 

Perite ruke

Kako je već rečeno, ruke su najzagađenije mesto na vašem telu, jer pipate iste stvari kao i vaš bolesni kolega (bar u nekom trenutku). Zbog toga je važno da češće nego iače perete ruke i to sapunom ili tečnošću. Ukoliko imate kod sebe i antibakterijske vlažne maramice možete često da ih koristite, jer tako umanjujete rizik da se razbolite.

Pranje ruku je inače mera koja je važna kada su bilo koje prenosive bolesti u pitanju.

Jabuka zdravlje dijeta
Jabuka zdravlje dijeta, Foto: Shutterstock

 

Naspavajte se

Dovoljna količina sna čuva vaš imuni sistem na traženom nivou u trnutku kada je kolega u kancelariji bolestan. Jako je važno da se zaštitite od baze, a to je vaše telo. Kada je ono u stabilnom stanju, onda lako može da se odbrani od svake vrste naleta bakterija i virusa.

Dobar san će osigurati i energiju koja vam jepotrebna za radni dan, pa će biti manje stresa koji takođe može da naruši vaš imuni sistem.

 Vežbajte

Redovan trening je još jedan od načina da poboljšate stanje vašeg imunog sistema. Kada vežbate vi ubrzavate vaš metabolizam, pa se sve ono što ne valja izbauje iz tela, dok se blagodetni sastojci apsorbuju. Ovo se pre svega odnosi na hranu. Treniranjem vaša probava je uravnotežena, a samim tim i vaš imuni sistem.

Takođe, trening će vam omogućiti stvaranje nove energije, koja vam je svakako potrebna.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi