VOŽNJA PO SNEGU Zimsko vreme velike probleme vozačima, budite spremni

Nekoliko saveta koje vam donosimo mogu vam pomoći prilikom vožnje u zimskim uslovima. Možda najbitiji savet jeste da ne krećete na put bez preke potrebe ukoliko na kolovozu ima snega i leda. Sačekajte da putari odrade svoj posao , sve će biti lakše

zima, kola, vožnja
zima, kola, vožnja, Foto: shutterstock

Usporite
Najbolji savet za vožnju po putevima na kojima ima snega i leda je naravno VOZITI POLAKO. Svako ubrzavanje ili kočenje mora biti postepeno i sto je moguće nežnije kako biste održali kontrolu nad svojim vozilom. Padavine utiču i na vidljivost pa vas naglo kočenje izlaže opasnosti da vozilo iza vas ne ukoči na vreme. Svako naglo ubrzanje vas vodi u efekat "SANKANJA" kada gubite kontrolu i možete sleteti sa kolovoza.

Proverite gume
Za vožnju po snegu morate imati zakonom propisane gume. One vam omogućavaju bolje prijanjanje na klizavom kolovozu i tako povećavaju trenje koje je ključno za kotrolu vozila. Pored toga pre svakog polaska na put dobro proverite pritisak u gumama.

Držite odstojanje
Kada vozite po snegu trudite se da držite bezbedno odstojanje od vozila ispred vas. Po snegu svako kočenje će trajati znatno duže a padavine vam mogu smanjiti vidljivost i stvoriti optičku varku pa će vam vozila ispred vas delovati udaljenija nego što zaista jesu.

kola, vožnja, zima
kola, vožnja, zima, Foto: shutterstock

Očistite staklene površine
Pre polaska obavezno očistite sve prozore i spoljne retrovizore od snega i leda. Tako ćete poboljšati vidljivost i preglednost saobraćaja. Jednom očišćen auto vam tokom puta neće praviti nove probleme usled grejanja koje će sigurno biti uključeno.

Proverite farove
Farove i stop svetla proverite pre puta. Redovno menjajte sijalice i uvek u kolima imajte rezervn set. Ukoliko ne umete da promenite sijalicu sami na benziskoj pumpi ce vam sigurno pomoći oko toga za neznatnu naknadu.


Čuvajte se CRNOG LEDA
Termin "crni led" se upotrebljava upravo za poledicu na putu koja je vozačima nevidljiva na prvi pogled jer se led izjednačava sa ostatkom puta. Ako primetite presijavanje asfalta znači da na putu ima leda i morate voziti veoma pažljivo kako vam se ne bi desilo da skliznete sa kolovoza.

Sneg u Hrvatskoj
Sneg , Foto: Facebook printscreen

Pazite na položaj točkova
Ukoliko vam se desi da prilikom nagle promene brzine izgubite kontrolu nad vozilom, najvaznije je ne paničiti. Otpustite kočnicu, volanom ispravite točkove i lagano dodajte gas. Tako ćete povratiti kontrolu nad vozilom.

Budite spremni
Uvek nosite nešto zaliha sa sobom kada krećete na put u zimskim uslovima. Baterijska lampa , sveća, lopata, kantica goriva, ćebe, voda, i nešto hrane vam mogu mnogo pomoći u slučaju neke nezgode ili otkazivanja automobila.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi