gume
shutterstock
gume

shutterstock

gume, Foto: shutterstock

Tačnije, radi se o 80.000 milja ili 128.750 km. To je kilometraža za koju proizvođač garantuje životni vek svojih guma.

Finski Nokian, poznat po zimskim gumama, izbacuje nove gume pod imenom "One", koje se mogu pohvaliti konkurenciji nedostižnom dugovečnošću, doznaje američki Car and Driver.

A da stvar bude bolja, radi se o celogodišnjim gumama pa to u prevodu znači da ćete moći voziti godinama na istom setu. Naravno, pod pretpostavkom da živite u podneblju gde ovakav tip guma prolazi. Gume su već ušle u proizvodnju, i to paralelno u američkim (Tennessee) i europskim pogonima. Umesto cene, plasirana je tek najava kako je cena pristupačna.

Nokian One je prva guma ovog proizvođača razvijena za severnoameričko tržište. Tajna dugovečnosti je u mešavini materijala. Zasad je poznato kako Nokian koristi aramidna vlakna koja su sastavni deo zimskih guma ‘Hakkapeliitta LT3 and R3’. Vlakna ojačavaju strukturu guma i omogućuju veću otpornost na oštećenja koja bi mogla prouzrokovati vožnja preko rupa na putu. Gume čak imaju i ‘Pothole Protection’ garanciju u okviru kojeg će svaka guma uništena prelaskom preko rupe na putu biti besplatno zamenjena.

Konačno, Nokian One nudi bolja svojstva od dosadašnje Entyre 2.0 celogodišnje gume, te ima manji otpor kotrljanja. Nudiće se u veličinama od 14 do 20 inča. I sad jedna loša vest. Kako stoji na stranicama proizvođača, ova je guma zasad dostupna isključivo u Americi.

Bonus video

MIT ILI ISTINA? Voyage i Breskvica raskinuli pa se pomirili!