Sudar
Alo!/ Rajko Ristić
Sudar

Alo!/ Rajko Ristić

Sudar, Foto: Alo!/ Rajko Ristić

Putovanje može da vam se pretvori u najgoru noćnu moru u slučaju da vam neko samo „očeše“ automobil. O posledicama težeg udesa da i ne govorimo. Šta, na primer, ukoliko vas u Crnoj Gori vozilom udari Slovenac ili Rus? Ili na vas u Solunu naleti Grk koji pritom pobegne, ili vas „čukne“ neregistrovani automobil? 

Dogovor

Većina ljudi pre polaska na put ne razmišlja o tome koji su sve rizici i problemi mogući i kako da se izbore s njima. Za početak, morate biti osigurani. Proverite dobro da li je u zemlji u koju putujete i dalje na snazi „zeleni karton“ ili vam on više nije potreban. U situaciji nekakve nezgode, od velike pomoći je evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi – šteti. Ipak, naš savet je da, u slučaju ma kakvog udesa, izbegavate bilo kakve dogovore, sporazume i slične situacije, već odmah pozovite policiju.

Saobraćajci će obaviti uviđaj, sačiniti zapisnik, a vi obavezno zatražite kopiju. Time bi sve moralo da bude u redu. Ipak, nije naodmet pozvati nadležni biro osiguranja (na „zelenom kartonu“ je upisan broj, a ukoliko nema tog dokumenta, pozovite svoje osiguranje i pitajte za savet), pa kada dođe njihov procenitelj štete, on će napraviti zapisnik o šteti s precizno navedenim oštećenjima, delovima za zamenu i slično. Naravno, morate ispuniti i „evropski izveštaj“, a posebnu pažnju posvetite odeljku o registarskoj oznaci automobila koji je učestvovao u sudaru. „Evropski izveštaj“ je najbitniji u ovom slučaju, gde nema „zelene karte“ i polise o auto-odgovornosti.

Isplata

Možda i najbitnije jeste pitanje ko isplaćuje štetu. Za taj posao zadužen je nadležni biro (osiguravajuća kuća) u toj zemlji, bez obzira na to da li je krivac za udes državljanin te zemlje ili stranac. Čak i u slučaju da se „čuknu“ vozila dva naša državljanina, na primer u Grčkoj, njihov biro plaća odštetu. Kako će kasnije taj biro da refundira štetu od osiguranja druge zemlje, ne zanima vas mnogo. Bitno je da ste vi namireni. Ipak, dobro je raspitati se o tome kakva prava vam u slučaju udesa, ukoliko niste član nekog auto-kluba, sleduju. Da li imate pravo na šlepovanje do servisa, prevoz, ili bar prevoz članova porodice do kuće, hotela, ili, daleko bilo, pravo na nadoknadu bolničkih troškova.

Automobil

Facebook printscreen

Automobil, Foto: Facebook printscreen

Policija

U slučaju da automobil koji vas je udario nije osiguran ili je vozač pobegao s mesta nezgode, procedura ostaje ista. Pozove se policija, a biro opet isplaćuje štetu iz posebnog garantnog fonda. Ipak, ima slučajeva kada se sve, po Marfijevom zakonu, zakomplikuje, kada vam se čini da ste žrtva neke urote i da ni policija ni osiguravajuća kuća ne razumeju kakva vas je muka snašla. Onda je najbolje da se obratite za pomoć nekom od naših diplomatskih predstavništava – ambasadi ili konzularnom odeljenju. Njihova dužnost je, između ostalog, da štite interese srpskih građana pružajući im pravnu pomoć. Ukoliko ste vi krivi za udes, onda ne čekajte mnogo, nego odmah pozovite naše diplomatsko predstavništvo. Naravno, nema potrebe to raditi ukoliko je šteta ili zaprećena kazna (novčana) mala. Ali ukoliko se radi o većoj šteti, iznosu, ili nekim još većim posledicama obavezno pozivite ambasadu Srbije ili konzulat.

Jednostavnija procedura

Evropski izveštaj o udesu (European Accident Report) ili „evropski protokol“ je dokument koji u slučaju sudara u inostranstvu pojednostavljuje proceduru dobijanja odštete. Sadrži svojeručnu skicu i specifikaciju oštećenja i, što je najvažnije, izjave učesnika kojima se potvrđuje čija je odgovornost za udes. Popunjavaju ga i potpisuju sami učesnici, a osiguranja ga prihvataju kao osnov za isplatu štete, pošto ima istu važnost kao policijski zapisnik.

Pažnja!

– U Slučaju udesa, pozovite policiju dotične zemlje. U većini zemalja važi „univerzalni“ broj 112 za hitne slučajeve. Ipak, nije naodmet da se bar na graničnom prelazu raspitate za broj telefona policije, hitne pomoći.

– Kada policija obavi uviđaj, pozovite osiguravajuću kuću – biro, ili broj za pomoć na putu nadležnog auto-kluba. Čak iako niste član, bolje je zvati auto-moto savez zemlje u kojoj se nalazite jer će vam to garantovati ako ne jeftiniju, onda bar korektniju pomoć.

– Ako ste izazvali udes, takođe sačekajte dolazak policije. Najbolje je da se ne dogovarate s drugom stranom. Ako je šteta mala, pa procenite sa oštećenom stranom da je dovoljno da ispunite i potpišete „evroprski izveštaj o udesu“, učinite to. Obratite samo pažnju da sve maksimalno precizno popunite.

– U slučaju da dođe policija biće dovoljno da samo potpišete ovaj izveštaj, a štetu na drugom vozilu će nadoknaditi osiguravajuća kuća.

– Osigurajte vozilo ako možete „kasko“. Ako idete tamo gde je potreban i „zeleni karton“, obavezno ga obezbedite. Uplatite zdravstveno putno osiguranje za sve putnike u vozilu. Saznajte sve neophodne brojeve telefona – policije, hitne pomoći, biroa „zelene karte“, konzulata, ambasade.