Saobraćaj, vozači,
Tanjug
Saobraćaj, vozači,

Tanjug

Saobraćaj, vozači, , Foto: Tanjug

Privreda od naredne godine može da računa na najmanje 100 ubrzanih procedura. Kancelarija za IT i e-upravu Vlade Republike Srbije, kroz "Projekat za unapređenje poslovnog okruženja u Srbiji", priprema novu digitalnu platformu - e-dozvola. Preduzeća će preko nje moći da dođu do raznih odobrenja, licenci i saglasnosti zbog kojih trenutno moraju da obilaze šaltere nadležnih institucija.

Naredne godine biće digitalizovano 100 procedura - 30 u prvoj polovini, a ostalih 70 do kraja 2020. Među procedurama koje će moći da se obave onlajn biće - prijava okupljanja koju podnosi pravno lice, dozvola za kretanje i zadržavanje na području graničnog prelaza, ovlašćenje za tehnički pregled vozila, dozvola za osposobljavanje kandidata za vozače.

Uprava za bilje će digitalizovati upise u Registar distributera i uvoznika sredstava za ishranu bilja. Preko portala će se uskoro dobijati dozvola za obavljanje delatnosti trgovine na malo duvanskim proizvodima.

- Za privredu su danas pojedini postupci delimično digitalizovani, dok se određene faze obavljaju i dalje dolaskom na šalter - objašnjavaju u Kancelaroiji za IT. - Nova platforma omogućiće da ceo proces dobijanja rešenja bude digitalizovan u potpunosti, i za korisnika i za instituciju koja određeno rešenje izdaje. Zahvaljujući najsavremenijem softverskom rešenju pribavljanje podataka i provera uslova će se obavljati automatski, razmenom podataka sa zvaničnim registrima. To će značajno skratiti rokove.

Trogodišnji projekat za unapređenje poslovanja sprovodi Međunarodna finansijska korporacija, uz podršku Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva i britanske ambasade u Beogradu.