Staklo
Printscreen/YouTube
Staklo

Printscreen/YouTube

Foto: Printscreen/YouTube

Postavite grejanje na najtopliji, a ventilaciju na najviši nivo. To veže vlagu ili isušuje vazduh. Snažni protok vazduha deluje poput fena za kosu. Vazduh i grejanje bi trebalo usmeriti isključivo i direktno prema gore na vetrobransko staklo.

Recirkulirani vazduh koristi samo postojeći vazduh u vozilu i često ne pomaže u čišćenju prozora. Ako je vazduh napolju suvlji od vazduha u vozilu, ima smisla u početku otvoriti prozore i omogućiti izmenu vazduha.

S kišom i maglom, s druge strane, od toga nema puno koristi. Klimatizacijski sistem, između ostalog, suši vlagu iz vazduha. Kada je spoljašna temperatura oko 5 stepeni, klima se sama isključuje. Ako su prozori jako magloviti i mokri, prvo ih možete osušiti čistom krpom ili sunđerom. Verovatnije je da će se magliti prozori koji nisu čisti i na njima će se vlaga lakše skupljati.

Moderna vozila često imaju jedan gumb za sve (označen simbolom vetrobranskog stakla): maksimalna ventilacija i grejanje te klima-uređaj direktno na vetrobranskom staklu. Grejač vetrobranskog stakla, takođe, pomaže u sušenju prozora. Što je manje vlage u vozilu, to ćete manje imati posla sa zamagljenim prozorima, piše Nemački autoklub (ADAC).

Pročitajte još:

Komentari (2)

vuk

21.02.2021 07:42

Ne može da magle stakla ako radi grejanje.

Vesna

22.02.2021 15:15

Gumb?