OPREZ! Ukoliko ovo radite u vožnji - znajte da je zabranjeno

Većina država zabranila kucanje poruka tokom vožnje

 

Saobraćaj, vozači,
Saobraćaj, vozači, , Foto: Tanjug

Nekada je teško poštovati sva pravila, ali kada je reč o vožnji, trebali bismo biti svesni da nepažnjom ugrožavamo i sebe i druge.

Evolucija zakona u prometu mogla bi biti izvor brojnih zabuna, piše Geico. Recimo, kako se upotreba mobilnih telefona, stručnjaci za sigurnost su uočili njihovu ulogu u ometanju vozača i brojne države uvode zakone kojima se bore protiv ovog problema.

Ovi zakoni još uvek su u razvoju. Iako je većina država zabranila kucanje poruka tokom vožnje, u nekim državama je ilegalno bilo kakvo korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, dok je u pojedinim to zabranjeno samo mlađim vozačima.

Ovde je izdvojeno 7 stvari koje bi se uskoro mogle promeniti.

1. Korišćenje mobilnih telefona vožnje

Možda vam može biti teško ignorirati zvuk koji označava da vam je stigla poruka, ali ključna stvar je održavati pogled na put. S obzirom na to da je ovakvo ometanje vožnje postalo veliki problem, očekujte da će sve više država potpuno zabranjivati korišćenja mobilnih telefona. 

2. Vožnja sa slušalicama na ušima

Slušanje muzike na radiju u vašem autu može biti dovoljno ometajuće. Ali sa slušalicama u ušima možete se potpuno isključiti od važnih zvukova kao što su sirena automobila, alarm na pružnom prelazu ili sirena vozila za hitne slučajeve. To je ujedno i protivzakonito u nekim državama.

3. Razmak

Približavanje drugom automobilu događa se kada vozač ne obrati dovoljno pažnje na promet koji ga okružuje. Prostor koji trebate ostaviti između vašeg i drugog automobila ovisi o vašoj brzini i lokalnim uvjetima (npr, zastoj u prometu ili oluja). Pokušajte održavati razmak koji se smatra "razumnim i opreznim".

4. Promena trake bez signaliziranja

U gustom prometu je nužno koristiti pokazivač smera kako biste signalizirali promjenu trake. Bez toga, drugi vozač ne može znati vašu namjeru. Kada je promet slab, lakše je biti lenj ne uključiti pokazivač prilikom promene trake. Ipak, dobre navike počinju dobrom komunikacijom, bez obzira na zakon.

5. Prekoračenje brzine

Kasnite negde, a u prometu nema gužve, pa biste mogli uštedeti koju minutu putovanja ako ubrzate, zar ne? U Institutu za sigurnost prometa na autocestama (IIHS) kažu da do sudara lakše dolazi prilikom velikih brzina, zbog toga što vam je potrebno više vremena za usporiti ili zaustaviti. Statistika kaže da se najveći broj smrtnih slučajeva u prometu dogodi upravo zbog prekoračenja brzine.

6. Vozite bez uključenih svetala

Očigledno je da su vam svetla potrebna za noćnu vožnju, ali nećete se uvek setiti uključiti ih u sumrak ili prilikom lošeg vremena. Samo se setite preko potrebne komunikacije prilikom vožnje, a u ovom slučaju, uključena svetla potvrđuju vašu prisutnost i pomažu vam u navigaciji. Zakoni su različiti po pitanju toga kada svetla moraju biti uključena, ali ako postoji bilo kakva nedoumica, ne oklevajte – to je lako kao okretanje prekidača.

7. Ne vežete pojas

Iako je stavljanje pojasa prešlo u rutinu većini ljudi i većini vozača (čak 90% ga koristi), postoje i oni koji još uvek nisu stekli ovu naviku. Primera radi, čak 27 milijuna Amerikanaca se još uvek ne veže prilikom vožnje. Ne odbacujte pojas, on je važan i ako se vozite samo do sljedeće ulice.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi