Automobili
Alo!/ Masanori Jošida
Automobili

Alo!/ Masanori Jošida

Automobili, Foto: Alo!/ Masanori Jošida

Tojota Korola hečbek 1,8 hibrid proglašena je danas za ekoauto godine u Srbiji.

Tojota Korola je priznanje od stručnog žirija dobila u konkurenciji 12 automobila na ekološki prihvatljiv pogon.

Da li vam se sviđa Tojota Korola?

 

Priznanje ekoauto godine dodeljeno je u otvorenom prostoru Agencije za zaštitu životne sredine u Beogradu, a auto kompanije Tojota osvojio ga je i prošle godine.

Direktor kompanije "Tojota Srbija" Robert Lukić rekao je da se Tojota više decenija bavi ekologijom kroz lansiranje hibridnih modela koji postaju sve popularniji.

"Mi smo zadovoljni da su hibridi prepoznati od kupaca. U Evropi već 60 procenata Tojota koje se prodaju su hibridi, u Srbiji je to do pre dve godine bilo ispod 10 posto, a sada je već preko 25 posto. Sasvim sigurno su tu pripomogle i državne subvencije. Drago mi je što je država prepoznala da se alternativni pogoni vozila, kao što je hibridni, subvencioniše i učini dostupnijim kupcima", rekao je on.

Prvi put dodeljeno je i priznanje za najbolji Eko Autoservis koji je dobio Toyota centar Beograd za koji se ispostavilo jedini ispunjava bitan standard 14001.

Povezane vesti:

Direktor tog servisa Veljko Stojanović rekao je da se Tojota iskreno trudi, ne samo kroz ispunjenje standarda, da utiče na životnu sredinu.

"Da, radimo po standardu ISO 14001 ali u svakodnevnom radu od svih zaposlenih se traži, insistira i diže svest o tome koliko je važna zaštita životne sredine", rekao je on i naglasio da je iznenađen da su jedini servis koji ispunjava taj standard.

Dodao je da se trudeda svest o značaju zaštite životne sredine prenesu i u svakodnevni život.

"Stvarno se trudimo ne samo da imamo automobile koji štite životnu sredinu nego i da u periodu njihove eksploatacije oni u svakom pogledu što manje štete životnoj sredini", rekao je on.

Posebno priznanje dobila je i Fabrika elektromaterijala Nikolić - Feman iz Jagodine za osvajanje proizvodnje univerzalnog elektropunjača za elektrovozila i električne automobile.

Prilikom svečane dodele priznanja direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović istakao je da su i nagrade deo želja da se istakne koliko je održivi saobraćaj važan.

"Ove godine i Vlada Republike Srbije je to učinila jer smo konačno dobili podsticaje za kupovinu novih električnih i hibridnih vozila i verujemo da će to u budućnosti biti trend", rekao je on.

Dodao je da očekuje da će to biti dodatni impuls za motivisanje lokalnih vlasti da uvedu prednosti u saobraćaju kada se radi o žutoj traci i parkiranju za električna i hibridna vozila i tako dodatno zainteresuju vozače za ovakva vozila.

"Srbija je krenula u veliku borbu sa aerozagađenjem i svakako da je saobraćaj kao jedan od ključnih zagađivača tu vrlo važan", rekao je on.

Tradicionalni deveti Izbor za ekoauto godine, koji se inače održava u vreme sajma automobila u Beogradu koga ove godine nema zbog epidemije, organizovali su Agencija za zaštitu životne sredine, Privredna komora Srbije, AMŠ i agencija Metro Market.

Pročitajte i: