KAZNE SU PAPRENE! Sve što treba da znate ako ovog leta iznajmljujete automobil u Grčkoj, a ne želite da vas ODERU!

Ako ovog leta planirate da iznajmite automobil tokom letovanja u Grčkoj, na nekoliko stavri morate da obratite pažnju pre nego što uzmete ključeve u ruke, ali i nakon toga.

Auto-put nedaleko od Minhena
Auto-put nedaleko od Minhena, Foto: EPA/Lukas Batrhtutas

Nikolas Hadad, vlasnik firme za iznajmljivanje automobila “Atens kar rental”, ima dugogodišnje iskustvo u svom sektoru i njegovi saveti mogu posetiocima uštedeti gomilu vremena i novca.

1. Dokumenta

Putnici iz zemalja van Evropske unije koji žele da iznajme auto u Grčkoj treba da imaju međunarodnu dozvolu, kao i svoju validnu nacionalnu dozvolu za vožnju. U maju 2018 je usvojen zakon prema kojem su kazne za putnike i rent-firmu ozbiljno pooštrene, a mogu vam čak i zapleniti vozilo ako prekršite ovo prvo pravilo.

-Neke rent-kompanije ne obaveštavaju posetioce da im treba međunarodna dozvola. Oni uključe klauzulu u ugovor u kojoj stoji da će vozač ako dobije kaznu zbog vožnje bez međunarodne dozvole sam platiti kaznu – ističe Hadad.

Dobiti međunarodnu dozvolu nije nikakav problem. Za to vam treba pola sata, obično se sve može završiti onlajn i košta između 20-25 dolara. Među drugim dokumentima koja vam trebaju za iznajmljivanje vozila u Grčkoj su pasoš ili identifikacioni dokument i kreditna kartica radi garancije.

2. Osiguranje

Što se tiče osiguranja vozila Hadad kaže da bi klijent trebao, pre svega, da pročita šta pravila uključuju, a šta isključuju. Jednom kad dođu na aerodrom trebalo bi da fotografišu automobil sa agentom tokom isporuke kako ne bi bili optuženi za skrivenu štetu ili štetu koja je naneta ranije.

-Većina rent-firmi u Atini imaju nove automobile. Ne drže vozila duže od četiri godine zbog kilometraže – ističe Hadad.

U njegovoj ili drugoj kompaniji poželjno je i reći kuda putnik planira da ide, radi boljeg izbora vozila. U Hadadovoj firmi obično pitaju mušterije kuda idu, koliko ljudi putuje i koliko im prostora treba za prtljag. Takođe, automobili u Grčkoj obično imaju menjač, pa ako je turista navikao na automatik mora to da istakne jer je manje od 25 odsto ukupnog broja vozila za iznajmljivanje bez menjača.

Grčka
Grčka, Foto: screenshoot/Google Maps

3. Parkiranje

Pronalazak mesta za parkiranje u Atini može biti veoma teško. Najbolje je da posetilac proveri sa svojim hotelom da li imaju privatni parking.

-Ukoliko ne, pitajte svoj hotel da li imaju dogovor sa specijalni popust sa privatnim parkingom u području jer iznajmljeni automobil mora biti parkiran na obezbeđenom privatnom parkingu – ističe Hadad.

Tako ćeauto biti sačuvan od štete, krađe ili kazne za pogrešno parkiranje. Hadad dodaje da nikada ne treba ostavljati prtljag ili lične stvari na vidnom mestu u automobilu.

4. Znakovi

Saobraćajne znakove je lako razumeti jer ne sadrže tekst i slični su ostalima po Evropi. Međutim, vozač mora paziti na skrivene ili sklonjene saobraćajne znakove i veoma je preporučljivo stati na svim malim raskrsnicama.

-Na kraju, pre nego što posegnete za najjeftinijom opcijom, pogledajte turističke forume kako bi pronašli pouzdanu firmu za iznajmljivanje automobila – savetuje Hadad.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi