Auto-put
EPA/Lukas Batrhtutas
Auto-put nedaleko od Minhena

EPA/Lukas Batrhtutas

Auto-put nedaleko od Minhena, Foto: EPA/Lukas Batrhtutas

Nikolas Hadad, vlasnik firme za iznajmljivanje automobila “Atens kar rental”, ima dugogodišnje iskustvo u svom sektoru i njegovi saveti mogu posetiocima uštedeti gomilu vremena i novca.

Meklaren

promo

1. Dokumenta

Putnici iz zemalja van Evropske unije koji žele da iznajme auto u Grčkoj treba da imaju međunarodnu dozvolu, kao i svoju validnu nacionalnu dozvolu za vožnju. U maju 2018 je usvojen zakon prema kojem su kazne za putnike i rent-firmu ozbiljno pooštrene, a mogu vam čak i zapleniti vozilo ako prekršite ovo prvo pravilo.

-Neke rent-kompanije ne obaveštavaju posetioce da im treba međunarodna dozvola. Oni uključe klauzulu u ugovor u kojoj stoji da će vozač ako dobije kaznu zbog vožnje bez međunarodne dozvole sam platiti kaznu – ističe Hadad.

Dobiti međunarodnu dozvolu nije nikakav problem. Za to vam treba pola sata, obično se sve može završiti onlajn i košta između 20-25 dolara. Među drugim dokumentima koja vam trebaju za iznajmljivanje vozila u Grčkoj su pasoš ili identifikacioni dokument i kreditna kartica radi garancije.

PROČITAJ JOŠ:

2. Osiguranje

Što se tiče osiguranja vozila Hadad kaže da bi klijent trebao, pre svega, da pročita šta pravila uključuju, a šta isključuju. Jednom kad dođu na aerodrom trebalo bi da fotografišu automobil sa agentom tokom isporuke kako ne bi bili optuženi za skrivenu štetu ili štetu koja je naneta ranije.

-Većina rent-firmi u Atini imaju nove automobile. Ne drže vozila duže od četiri godine zbog kilometraže – ističe Hadad.

U njegovoj ili drugoj kompaniji poželjno je i reći kuda putnik planira da ide, radi boljeg izbora vozila. U Hadadovoj firmi obično pitaju mušterije kuda idu, koliko ljudi putuje i koliko im prostora treba za prtljag. Takođe, automobili u Grčkoj obično imaju menjač, pa ako je turista navikao na automatik mora to da istakne jer je manje od 25 odsto ukupnog broja vozila za iznajmljivanje bez menjača.

Grčka

screenshoot/Google Maps

Grčka, Foto: screenshoot/Google Maps

3. Parkiranje

Pronalazak mesta za parkiranje u Atini može biti veoma teško. Najbolje je da posetilac proveri sa svojim hotelom da li imaju privatni parking.

-Ukoliko ne, pitajte svoj hotel da li imaju dogovor sa specijalni popust sa privatnim parkingom u području jer iznajmljeni automobil mora biti parkiran na obezbeđenom privatnom parkingu – ističe Hadad.

Tako ćeauto biti sačuvan od štete, krađe ili kazne za pogrešno parkiranje. Hadad dodaje da nikada ne treba ostavljati prtljag ili lične stvari na vidnom mestu u automobilu.

4. Znakovi

Saobraćajne znakove je lako razumeti jer ne sadrže tekst i slični su ostalima po Evropi. Međutim, vozač mora paziti na skrivene ili sklonjene saobraćajne znakove i veoma je preporučljivo stati na svim malim raskrsnicama.

-Na kraju, pre nego što posegnete za najjeftinijom opcijom, pogledajte turističke forume kako bi pronašli pouzdanu firmu za iznajmljivanje automobila – savetuje Hadad.