BMW
Shutterstock
BMW

Shutterstock

BMW, Foto: Shutterstock

Može se reći da su ekologija i najava zabrane uvoza pojedinih kategorija vozila obeležili tržište polovnih automobila u 2019. godini.

U prvi mah govorilo se o zabrani uvoza vozila koja imaju Euro 3 i Euro 4 motore, zatim da bi mogao biti zabranjen uvoz svih vozila starijih od 10 godina.

Ipak, pred kraj godine stigao je nešto ublaženiji stav na ovu temu u vidu najave da će biti zabranjen samo uvoz vozila sa Euro 3 motorima i to najverovatnije tek od 2021. godine.

Uz sve to, javnost je dodatno uzburkalo podsećanje da će od jula 2021. godine količina štetnih materija u izduvnim gasovima biti uslov za prolaz tehničkog pregleda i procene da bi čak i do milion vozila moglo da ostane neregistrovano.

Među ključnim faktorima prilikom odabira automobila jeste svakako njegova cena, pa se samim tim postavlja pitanje kako su sve ove najave uticale na cene polovnjaka.

I dok su se u javnosti pojavljivale razne informacije, analiza cena oglašenih automobila koju smo uradili na našem sajtu pokazuje da tržište na ove najave nije reagovalo, a oscilacije su gotovo minimalne.

Tokom čitave godine, prosečna cena automobila u zavisnosti od Euro standarda bila je: Euro 3 – 2.200 evra, Euro 4 – 4.150 evra, Euro 5 – 8.900 evra i Euro 6 – 18.750 evra.

Automobil

AP

Automobil, Foto: AP

Najviše autimobila uvezeno je iz Nemačke, skoro 60% od ukupnog uvoza, pa onda iz Francuske, Italije, Japana, Češke Republike, Španije i Koreje.

Među najtraženijim markama automobila našli su se: Volkswagen, Audi, BMW, Mercedes Benz, Opel, Peugeot, Fiat, Ford, Citroen i Škoda, a potražnja ovih automobila se nije mnogo promenila u odnosu na prethodnu 2018. godinu.

Kada su u pitanju modeli, najviše su traženi: Audi A4, Audi, A6, BMW Serija 3, Volkswagen Golf 5, Audi A3, BMW Serija 5, Volkswagen Golf 4, Volkswagen Passat B6, Fiat Punto, BMW 320.