REVOLUCIONARNE PROMENE! Samo kliknite komandu na smart telefonu i automobil će se SAM PARKIRATI! (FOTO+VIDEO)

Sistem omogućava lakše punjenje električnih vozila s autonomnom funkcijom parkiranja.

Automobili će se u budućnosti sami parkirati
Automobili će se u budućnosti sami parkirati, Foto: Printscreen: Youtube

Kia i Hjundai su predstavili koncept za bežično punjenje električnog vozila i potpuno automatsko parkiranje (AVPS - Automated Valet Parking System).

 

Sistem će vozačima olakšati parkiranje i punjenje električnih vozila. Vozilo s napunjenom baterijom će se samo automatski ukloniti s mesta za punjenje i time drugim električnim vozilima omogućiti punjenje.

Princip rada sistema je sledeći. Nakon naredbe za punjenje vozila preko pametnog telefona, vozilo će se automatski odvesti do slobodnog mesta i započeti punjenje. Kada baterija vozila bude u potpunosti napunjena, vozilo će se samo pomaknuti na prazno mesto za parkiranje pomoću sistema AVPS te tako omogućiti punjenje drugim vozilima. Uz to, kada vozač pozove svoje vozilo, isto će se automatski odvesti na lokaciju vozača.

 

Celi proces zahteva neprestanu komunikaciju između električnog vozila, parkinga, sistema punjenja i, naravno, vozača. Parking pritom šalje lokacije raspoloživih mesta za parkiranje i punjenje.

 

Očekuje se da će ovaj sistem postati komercijalno dostupan 2025. godine kada će biti lansirana vozila opremljena tehnologijom autonomne vožnje 4. stepena.

Video prikaza delovanja sistema punjenja električnog vozila i automatskog parkiranja pogledajte u nastavku:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi