Punjač za mobilni
printscreen/youtube
Punjač za mobilni

printscreen/youtube

Punjač za mobilni, Foto: printscreen/youtube

 

Kada je baterija na mobilnom to kod mnogih stvara paniku, pogotovo za vrijeme dužih vožnji i onih kad nam je mobilni jedini suputnik. Iako je tad najlogičnije priključiti telefon na USB priključak automobila, to nije dobra ideja, osim ako niste baš očajni.

Naime USB priključak u autu verovatno daje manje električne energije nego što je potrebno za napuniti mobilni, pa se on jedva puni.

- Mnogi su primetili da im se tokom vožnje od 30 do 60 minuta mobilni napuni malo ili nimalo - kaže tehničar,  što je uglavnom zato što telefon troši više energije nego što auto punjač snabdeva.

On dodaje da je drugi problem kad mobilni dobije previše energije, posebno ako za punjenje koristite "upaljač za cigarete". Većina upaljača može snabdevati do 10 A, dok većina punjača koristi jedan do tri A, pa se mobilni pregrevaju ili im se oštete unutranje komponente.

- Punjenje mobilng osim toga može isprazniti akumulator automobila. Ako je automobil ugašen, a npr. radio upaljen, mobilni će crpeti energiju za punjenje iz akumulatora, što nije problem za one koji imaju noviji automobil sa 'zdravim' akumulatorom - kaže Nichols. Ali ako je automobil stariji model, možda je bolje izbeći punjenje telefona putem USB priključka.