VOZAČIMA U SJEDINJENIM DRŽAVAMA IZDATO DRAMATIČNO UPOZORENJE Preti masovni hakerski napad na vozila! Broj žrtava biće isti kao kad je Al Kaida napala Njujork

Agencija za zaštitu potrošača upozorava

Hakeri, napad, IT, kompjuter
Hakeri, napad, IT, kompjuter, Foto: Shutterstock

* masovni sajber-napad

* vozila priključena na internet

* Procena broja žrtava jednaka kao kad je Al Kaida napala Njujork

Jedna kalifornijska organizacija za zaštitu potrošača objavila je izveštaj na 49 strana u kome upozorava da sva vozila koja su povezana na interent mogu se naći pod masovnim sajber-napadom, što bi dovelo do žrtava čiji bi broj bio jedna kao za vreme terorističkog napada 11. septembra!

Ova organizacija je upozorila da sva vozila koja su priključena na internet su zapravo ranjiva i zato u svom izveštaju traže od proizvođača automobila da instaliraju "prekidače za ubijanje", kako bi se omogućilo isključenje vozila sa interneta.

Izveštaj ističe brojne prijavljene slučajeve hakovanja vozila na daljinu, kao što je slučaj iz 2015. godine kada su dvojica hakera iz svoje sobe preuzela komande nad jednim "džip čirokijem" na autoputu u blizini Sent Luisa.

 

" Milioni automobila na internetu sa istim softverom znači da jedna hakerska akcija istovremeno može uticati na milione vozila. Haker sa samo skromnim resursima mogao bi pokrenuti masovni napad na našu automobilsku infrastrukturu, potencijalno prouzrokujući hiljade smrtnih slučajeva - upozorava se u izveštaju.

Stručnjaci se slažu da je povezivanje bezbednosnih komponenti na internet putem složenog uređaja za informacije i zabavu bezbednosni propust. Ovaj dizajn omogućava hakerima da kontrolišu rad vozila i preuzmu ga, navedeno je u izveštaju, uz napomenu da će do 2022. godine najmanje dve trećine novih automobila na američkim putevima imati bezbednosne sisteme povezane sa internetom, čime će biti izloženi riziku od smrtonosnih hakovanja.

Američka Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na putevima, agencija zadužena za regulisanje bezbednosti vozila, u četvrtak je saopštenjem reagovala na ovaj izvešztaj.

- Svesni smo izveštaja i preispitujemo ga. U svakom pitanju javne bezbednosti agencija se oslanja na podatke, nauku i činjenice. U pogledu sajber-bezbednosti vozila, podržavamo višeslojni zaštitni pristup fokusiran na ranjive ulazne tačke, kako bežične tako i žičane. Proizvođači bi trebalo da prijave incidente, pretnje i ranjivosti povezane sa sajber-bezbednošću, Centru za deljenje i analizu informacija o automobilima - navedeno je u saopštenju.

 

Glorija Bergkvist, portparolka Alijanse proizvođača automobila, ocenila je da bi "izveštaj mogao da privuče pažnju", ali je branila napore koje automobilska industrija preduzima po pitanjima sajber-bezbednosti.

- Nije neobično videti grupe koje traže pažnju neposredno pre avgustovskih sastanaka sajber-bezbednosti u Las Vegasu. Ali, danas je ta bezbednost prioritet svake industrije koja koristi računarske sisteme, uključujući i automobile - rekla je Bergkvist.

Ona je poručila da i potrošači imaju odgovornost.

- Potrošači bi trebalo da održavaju sajber-higijenu u svemu što rade, uključujući pravilno uparivanje telefona na automobil i brisanje telefonskih podataka iz iznajmljenih automobila - upozorila je Bergkvist.

FLAŠA VODE U KOLIMA - OGROMNA OPASNOST! Može bukvalno da ih ZAPALI ukoliko je držite na ovim mestima u vašem automobilu!

SVA STARIJA VOZILA IMAJU OVU MANU Više od polovine automobila do 2021. NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED, a evo kako da proverite da li je VAŠ MEĐU NJIMA

SVAKI DRUGI AUTOMOBIL NEĆE MOĆI DA SE REGISTRUJE Vozači u Srbiji se hvataju za glavu, mnoge će popravka koštati više od novih kola!

BONUS VIDEO: Munjeviti start i izlazak srpskih tenkista

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi