Džili
Printscreen youtube
Džili

Printscreen youtube

Džili, Foto: Printscreen youtube

Kineski proizvođač motornih vozila "Džili" najavio je automobil koji poseduje sistem za odbranu od koronavirusa

Taj auto će biti opremljen sistemom za filtriranje vazduha i na taj način će se sprečiti ulazak virusa u kabinu, a kompanija "Džili" kaže da je u pretprodaji naručeno 30.000 vozila.

Kineska vlada svakog meseca pomogne auto-industriju sa 200 miliona evra zbog uticaja koronavirusa na kupovinu i proizvodnju vozila. Zato je kineska fabrika "Džili", koja je vlasnik deset odsto "Dajmler Krajslera", utrošila velika sredstva da pronađe potpuno bezbedan sistem filtracije vazduha u kabini koji omogućava da koronavirus ne uđe u putnički prostor.

- Uložićemo 53 miliona dolara u borbu protiv virusa koji ubija ljude širom planete, a najsnažniji je upravo u Kini, gde je prijavljeno oko 3.000 smrtnih slučajeva - rekao je Zao Fukan iz "Džili automobila".

To je prvi put da se ovako sofisticirani sistemi ugrađuju u automobile pa se može očekivati i visoka cena, kažu u "Džiliju". Ovaj patent, koji će filtrirati i ostale bolesti i zaraze, biće dostupan i drugim proizvođačima.

- 'Džili auto' je u rekordnom roku razvio novi inteligentni sistem za pročišćavanje vazduha (IAPS). Ovaj visokoefikasan sistem za pročišćavanje vazduha radi u tandemu sa klima uređajem za izolaciju i eliminaciju štetnih elemenata kiseonika u kabini, uključujući bakterije i viruse - naveo je Zao Fukan.

Prvi automobili idu u serijsku proizvodnju već u maju, a prodaja počinje odmah preko interneta. Narudžbine samo stižu, a 30 odsto ih je van granica Kine.