automobil
Dejan Briza
putovanje

Shutterstock

putovanje, Foto: Shutterstock

Nema potrebe da proveru i pripremu svog sutomobila ostavljate za poslednji dan, jer nije reč o malom poslu. Izuzetno je važno da imate dovoljno vremena da otklonite problem ukoliko se ispostavi da nešto nije u redu. Ukoliko je potrebno da auto odvezete u servis, onda je bolje da imate makar nedelju ili dve na raspolaganju kako bi se kvar sredio. Obavezno zatražite kompletnu proveru vozila kako biste bili sigurni da imate potpuno ispravan auto za put.

Uzmite u obzir da vas čeka malo više vremena koje ćete provesti u kolima, zato vam preporučujemo detaljno pranje automobila. Detaljno usisajte sedišta, a uz odlične mašine za pranje auta rešićete se svih nečistoća.

Nemjte zaboraviti da i ovaj korak zahteva određeno vreme. Naime, često su u letnjim mesecima gužve u perionicama, jer nije isto kada se auto ručno pere i kada se koriste mašine za pranje auta koje će sigurno učiniti da vaš četvorotočkaš ponovo zablista.

Pranje automobila automobil

Shutterstock

Pranje automobila automobil, Foto: Shutterstock

Dobro se raspitajte gde možete da izvadite međunarodnu vozačku dozvolu, ali pripremite i putno osiguranje.

Automobil opremite dodatnom opremom u skladu sa propisima i zakonima zemalja kroz koje putujete i u koje idete, pogotovo ako putujete sa decom. Auto sedište za bebe je obavezno, a pre polaska na put proverite da li je sedište koje posedujete adekvatno i da li odgovara uzrastu deteta. 

Nikako ne zaboravite ni rezervni točak. Obavezno ga pre puta napumpajte, spakujte i dizalicu i rezervni ključ u slučaju da se dese neke nepredviđene situacije.

Ako na vreme obratite paznju na sve što smo naveli, ostaje vam samo da uzivate u odmoru i vožnji i ne zaboravite da je i put deo odmora.

Pročitajte još: