Autoput auto-put
Alo!/Rajko Ristić
Autoput auto-put

Alo!/Rajko Ristić

Foto: Alo!/Rajko Ristić

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Vlade Srbije donelo je Pravilnik o izmenama i dopunama Pravilnika o saobraćajnoj signalizaciji.

Izmenama se preciznije terminološki definišu promene režima saobraćaja tokom izvođenja radova na putevima, odvijanje saobraćaja u zoni pružnih prelaza i pojašnjavaju odredbe koje se odnose na kretanja pešaka i biciklista u naseljenim mestima.

Prema ovim izmenama, vozač koji svojim automobilom nailzi na pružni prelaz "mora da ustupi prvenstvo prolaza šinskom vozilu koje se kreće po pruzi na koju nailazi", s tim da se sada to tretira kao naredba.

Izmenama se navodi i da je "pešačka staza" – posebno izgrađena staza za kretanje pešaka, po kojoj je zabranjeno kretanje drugim učesnicima u saobraćaju, dok je "staza rezervisana za bicikliste i pešake" - put po kome se odvojeno kreću biciklisti i pešaci svako u svojoj stazi, a "pešačko-biciklistička staza" - put namenjen za kretanje pešaka i biciklista. Sve tri staze pikazane su na "svojim" saobraćajnim znacima:

Znakovi

MGSI

Foto: MGSI

Izmenama su obuhvaćeni i saobraćajni znaci za "ograničenje najveće dozvoljene brzine na putevima", za koje se sada navodi da označavaju "opšte ograničenje najveće dozvoljene brzine kretanja vozila prema kategoriji puta i obavezi upotrebe svetla na teritoriji Republike Srbije".

Znakovi

MGSI

Znakovi, Foto: MGSI

Osim pomenutog, izmene se u velikoj meri odnose na pojašnjavanje i preciziranje terminoloških odredbi Pravilnika, pa se tako npr. termini "odredišta" i "karakteristični objekat" zamenjuju se sa "naseljeno mesto" i slično.

Pročitajte još: