Magla
Tanjug/Dušan Aničić
Magla

Tanjug/Dušan Aničić

Magla, Foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pre nego što krenete

Koliko god da ste dobar vozač, ne možete da predvidite ponašanje drugih ljudi. Ali možete da povećate šanse da ostanete bezbedni.

Kao prvo zapitajte se da li je putovanje zaista neophodno? Ako ste svesni da je magla rizik, najbezbednija stvar je da je izbegnete. Odložite vaše putovanje. Velike su šanse da će magla da vas uspori, pa da li je zaista vredno da uopšte krećete?

Pre vožnje po magli pregledajte:

Proverite svetla pre nego što krenete

Naučite kako da ih ručno upalite i ugasite

Koristite oborena svetla

Svetla za maglu koristite samo kad je vidljivost veoma loša

Izbegavajte kondenzaciju u unutrašnjosti vozila

Vozite polako i postojano

Održavajte veliko rastojanje između vas i kola ispred

Imajte na umu moguće stvaranje leda

Ovo očigledno važi ako imate osećaj da magla predstavlja pretnju. Vrlo često se ona pojavljuje niodkuda – pa treba da se postarate da znate da vozite po magli. A to treba da se desi pre nego što krenete.

Vaša svetla će da budu od ogromnog značaja kada vozite po izmaglici i magli. Pre nego što krenete, proverite da li svetla rade i da li su farovi čisti. Takođe, ukoliko niste upoznati, saznajte gde se svetla uključuju, uključujući i svetla za maglu i kako se isključuju.

Danas mnogi automobili automatski uključuju svetla kada se smrači, ali ne i po izmaglici i magli. Tako da morate da znate kako ručno da kontrolišete uključivanje svetala.

Na putu

Kada upadnete u maglu morate da uključite oborena svetla. Može da bude veoma primamljivo da uključite duga svetla, ali je to pogrešno. Vaša svetla će u tom slučaju automatski da se odbiju od magle i smanje se, a ne da poboljšaju vašu vidljivost. Vožnja sa uključenim dugim svetlima može da ometa saobraćaj koji vam ide u susret.

Još jedno pogrešno shvatanje vezano za vožnju po magli je da treba da uključite svetla za maglu na prvu pojavu izmaglice. U stvari, to može da bude veoma zbunjujuće za kola iza vas. Nemojte da ih uključujete sve dok vidljivost ne spadne ispod 100m. Najbolje da brzo proverite da li možete da vidite branik kola ispred vas. Ako možete, ne uključujte svetla. Ako ne možete, vreme je da ih uključite. Neki automobili su opremljeni prednjim svetlima za maglu. Ako ćete da ih koristite, ista pravila važe kao i za zadnja svetla za maglu.

Vaša svetla za maglu će jedino da rade uz oborena svetla.

Zapamtite, lampe za maglu emituju izuzetno snažnu svetlost i mogu da budu štetna za ostatak saobraćaja ukoliko se koriste na neodgovarajući način. Kad god se magla podigne – čak i privremeno – odmah ugasite svetla za maglu.

Vozač, kola, automobil, saobraćaj

Shutterstock, ilustracija

Vozač, kola, automobil, saobraćaj, Foto: Shutterstock, ilustracija

Obratite pažnju šta se dešava u unutrašnjosti vašeg automobila. Magla može da prouzrokuje kondenzaciju koja se skuplja na staklima, dalje skraćujući vaš vidik. Uključite grejače prednjih i zadnjih stakala da omaglite vaše prozore. Može da bude dobra ideja da malčice otvorite prozore. Ovo ne samo da će da pomogne oko kondenzacije nego će moći da vam omogući da čujete šta se događa oko vas i da vam pomogne da sklopite kockice koje vam nedostaju ugroženom vidljivošću. Iz istog razloga vam preporučujemo da ugasite radio. Muzika, mobilni telefoni, ili bilo šta što će vas dekoncentrisati morate da isključite. Po magli je najvažnija vaša puna pažnja.

Zaustavna rastojanja postaju još važnija po magli zbog čestih iznenadnih kočenja vozača. Dok vas privlači da vozite blizu auta koji je ispred vas, kao biste sebi stvorili osećaj gde se nalazite, rizikujete da se sudarite sa njim u slučaju kočenja bez upozorenja. Isto tako, ako primetite da je vozilo iza vas neprijatno blizu, bolje je da se zaustavite i pustite ga da prođe nego da rizikujete vlastitu bezbednost.

Vodite računa o vašoj brzini

Može vrlo lako da vam se desi da izgubite iz vida koliko brzo vozite. Držite ujednačenu, stalnu brzinu – sporije nego uobičajeno ali ne i opasno sporo – i imajte u vidu da objekti koji stoje mogu u svakom momentu da se nađu na vašoj putanji.

Konačno, vodite računa o temperaturi. Magla i izmaglica će da stvore svetao vlažan sloj na površini puta. Ako temperatura padne, to može da formira led pa budite veoma pažljivi po maglovitom, hladnom vremenu.