Mercedes
AP
Mercedes

AP

Mercedes, Foto: AP

Nemačka autokompanija Dajmler, u čijem vlasništvu je Mercedes-Benc, saopštila je da planira da ukine 10.000 radnih mesta širom sveta.

Iz kompanije su rekli da su se na taj potez odlučili jer žele da finansiraju prelazak na električne automobile.

Iako su električni automobili u većini evropskih zemalja već godinama uobičajena pojava na putevima, u Srbiji i dalje vladaju razne zablude u vezi sa ovom vrstom vozila, od toga da ne mogu da se registruju, do same cene registracije.

Situacija je u stvari vrlo prosta. Automobili na električni pogon mogu da se registruju, a procedura je ista kao kada su u pitanju obični automobili.

Međutim mnogi i dalje veruju da su praktično zabranjeni.

Električni automobil

screenshoot/Youtube

Električni automobil, Foto: screenshoot/Youtube

Kompanija Dajmler saopštila je da automobilska industrija prolazi kroz "najveću transformaciju u istoriji" i da potreba ka mobilnosti koja ne sadrži ugljen dioksid zahteva velika ulaganja.

"Deo ovog programa jeste da se smanje troškovi zaposlenih za oko 1,4 milijarde evra do kraja 2022. godine, kao i da se smanji broj menadžerskih poslova širom sveta za 10 odsto", navodi se u saopštenju Dajmlera.

Dajmler, koji ima gotovo 300.000 radnika širom sveta i fabrike u 17 zemalja, rekao je da će smanjiti troškove i zaposlenost "na društveno odgovoran način". Kompanija je navela i da je sa savetom zaposlenih saglasila principe za smanjivanje strukture kompanije, kao i da će dve strane dalje raditi na detaljima primene u narednim nedeljama.

Daimler

AP

Daimler, Foto: AP