ZNAJU SVE MEHANIZME, ALI OVO SIGURNO NEĆE PROVALITI Kako zaštititi automobil od lopova profesionalaca? Ima načina!

Zvuči zastrašujuće da bez muke možete ostati bez automobila, ali to je realnost, jer uređaji se vrlo lako mogu naći i lopovi ih uveliko koriste

Parking zone
Parking zone, Foto: Alo / Rajko Ristić

Od pravih profesionalaca teško da ima spasa. Jer, iza takvih poduhvata obično stoji velika logistika, zna se ko otvara automobil, ko ga odvozi, a ko motri na policiju... Ali,ako krađu pokušavaju manje organizovane grupe, postoje načini na koje možete da odvratite lopove, odnosno da povećate šanse da vaš automobil ostane na parkingu. Evo šta savetuju u beogradskoj policiji.

 

Prekid struje

Najprostiji vid zaštite. Najčešće se, kažu u policiji, pravi prekid između akumulatora prema anlaseru i motornom kompjuteru. Moguće je prekid izvesti i sa delovima računara, tako da vozilo ne može da se pokrene. U svakom slučaju lopovu je potrebno dosta vremena da nađe prekidač što u najvećem broju slučajeva rezultira da potraži drugu metu. Lažni podizač za stakla kao na fotografiji može biti efikasno rešenje.

Krađa automobil lopov
Krađa automobil lopov, Foto: Shutterstock

Izmeštanje OBD priključka

Na ovaj priključak povezuje se najčešće „Zed bull“ pa se preko ovog softvera skida kod originalnog ključa koji se kopira na blanko ključ. Zato u policiji savetuju da se original OBD ulaz izmesti na mesto poznato samo vozaču, a da se na originalnom mestu ostavi „lažnjak“. Postoji i opcija da se ugradi i nestandardni OBD na originalnom mestu se postavi priključak drugog proizvođača sa drugim standardnom. Tu postoji određena doza rizika, jer kradljivci su našli način da „premoste“ i tu prepreku.

 

Ugradnja dodatnog alarma

Kao što smo napomenuli, postoje uređaji poput turbo dekodera kojima se u roku od pola minuta nenasilno otvara centralna brava. Samim tim deaktivira se i fabrički alarm. Zato u policiji savetuju ugradnju dodatnog alarma pogotovu za vozila niže i srednje klase, koja su najčešće na meti kradljivaca. Zamislite sliku. Lopov vam je ušao u automobil, sprema se da ga startuje, kad odjednom novi alarm! Buka, nema struje za startovanje... To će kod lopova izazvati nesigurnost, paniku i sva je verovatnoća da će odustati.

Mehaničke zaštite

U prvu grupu spadaju uređaji koji se ugrađuju u automobil, zeder, igla ili „guardian protec“ koji blokira letvu volana. Policijska iskustva kažu da iako su neke od ovih zaštita savladive, pokazale su se kao dobar vid zaštite. U drugu grupu spadaju uređaji za koje nije potrebna ugradnja, već ih vlasnici sami montiraju, poput lavlje kandže, buloka za menjač ili nožne komande ili uređaja za blokiranje točkova.

 

Prekid dovoda goriva

Takođe vrlo prosta, a efikasna metoda. Dovod goriva može se sprečiti i posebnim prekidačem ugrađenim na mesto poznato samo vozaču, ali i magnetnom karticom koja onemogućava dovod goriva ka cilindrima. Ovo kradljivcima takođe može da stvori velike probleme i da ih natera da odustanu.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi