OZNAKE NA GUMAMA MOGU BITI PRESUDNE ZA VAŠU BEZBEDNOST Jedno slovo označava brzinu preko koje ne smete da idete, a ako nemate ovaj znak, pneumatik VIŠE NIJE ZA UPOTREBU!

Pneumatici za automobile jedna su od najvažnijih komponenti vozila, zato pri izboru adekvatnih pneumatika za svoje vozilo, treba da znate šta znače oznake kojima su opremljeni.

Zamena guma
Zamena guma, Foto: Emil Čonkić

Dimenzije

Veličina pneumatika se sastoji od širine pneumatika u milimetrima, njegove visine (izražene u procentima visine pneumatika u odnosu na njegovu širinu, što se naziva još i presekom gume) i prečnika unutrašnjeg ruba izraženog u inčima. To su takođe mere koje proizvođač automobila određuje pri izradi vozila i koje treba poštovati.

Nosivost i brzina

Oznake se na gumi u pravilu nalaze u nastavku podataka o dimenzijama. Sastoje se od dvoznamenkastog ili troznamenkastog broja i slova (npr. 91H). One otkrivaju dopušteno opterećenje, odnosno nosivost i najvišu dopuštenu brzinu gume. Nosivost se odnosi na opterećenje pojedine gume. Što veći broj, nosivost je veća. Opterećenje svih guma ne smije biti manje od najveće dopuštene mase automobila. Indeksi brzine za osobna vozila označeni su slovima Q, T, H, V, W i Y, koja dopuštaju brzine do 160, 190, 210, 240, 270 i 300 km/h. Postoji takođe kategorija brzine ZR, koja dopušta brzinu iznad 240 km/h.

Oznaka DOT 

Oznaka DOT pruža informacije o datumu proizvodnje gume. Oznaka od 12 znakova sastoji se od tri šifre po četiri znaka. Kako bi se saznala starost gume važne su poslednja četiri znaka. One otkrivaju nedelju (prva dva znaka) i godinu (druga dva znaka) proizvodnje gume.

"M + S" i "3PMSF"

Pravi zimski pneumatici, pored oznake M+S, imaju na bočnom zidu i oznaku snežne pahuljice na alpskom vrhu (engleska skraćenica 3PMSF), a podvrgnuti su i strogim testovima na snegu i ledu. Ne bismo smeli da ih menjamo sa pneumaticima koji imaju samo oznaku M+S.

POLA VEKA DAO FIRMI! Veoma duhovitim video klipom, BMW se oprostio od šefa Mercedesa koji je otišao u penziju! (VIDEO)

Po našoj zakonskoj regulativi se, inače, pneumatici sa tom oznakom svrstavaju među zimske pneumatike, ali se za vožnju u pravim zimskim uslovima preporučuju pneumatici sa oznakom snežne pahuljice na alpskom vrhu (3PMSF).

"XL" i "SUV" 

Oznaka XL ili Extra Load je po navici napisana uz oznaku za nosivost pneumatika. Označava model koji ima ojačanu konstrukciju (pre svega bočne zidove pneumatika) i veću nosivost.

Ovi pneumatici su namenjeni za korišćenje na težim vozilima.

PA VI PARKIRAJTE NEPROPISNO AKO SMETE Ukoliko pauk digne vaš automobil, plaćanje nije najgore što može da vam se desi! Sceni iz Niša sve vam govori (VIDEO)

Oznaku XL ne treba mešati sa specijalnim modelima pneumatika za sportska terenska vozila (SUV) koji se od prvih bitno razlikuju.

Indikator habanja pneumatika

U profilu svih novijih automobilskih pneumatika mogu da se opaze manje izbočine. One označavaju minimalno dozvoljenu dubinu profila.

Neki proizvođači, umesto obične izbočine, u profilu imaju snežnu pahuljicu – i kad se ona zbog habanja više ne vidi, pneumatik nije više za upotrebu.

Svaki novi pneumatik ima približno od 8 do 10 milimetara profila.

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi