VOZAČI OPREZ! Izmenjen je zakon, OVO SVI RADIMO, ako krenete kolima na more kazniće vas i sa 300 EVRA!

Izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja u Hrvatskoj, koje su stupile na snagu 1. avgusta, između ostalog je definisano bezbedno rastojanje između vozila na auto-putevima, za čije nepoštovanje je predviđena kazna od 2.000 kuna (oko 270 evra).

Auto-put, gužva
Auto-put, gužva, Foto: Tanjug/Dušan Aničić 04-08-2018

Prema novom zakonu, pomoću specijalne signalizacije vozači će morati da drže rastojanje "od dve sekunde", ako se vozi najvećom dozvoljenom brzinom, "odnosno od najmanje jedne sekunde, ako se vozi u koloni".

Kako je preneo zagrebački "Večernji list", u Hrvatskim autocestama (HAC) su, kako bi vozače upozorili na poštovanje bezbednog rastojanja i pomogli im u tome, izradili pilot-projekt putne signalizacije koja će im pomoći u vizualizaciji pomenute dve sekunde, koje pri brzini od 130 km/h znače razmak između vozila od 70 metara.

OD 2. AVGUSTA KAZNA JE 10.000 DINARA! Na udaru će se naći vozači i sva lica u automobilu koja naprave ovu FATALNU GREŠKU!

Tako u HAC-u planiraju da na pravim delovima auto-puta, na kojima se do sada dogodilo najviše nesreća zbog naletanja vozila jednog na drugo, postave horizontalnu i vertikalnu signalizaciju obaveštenja kako bi vozače podsetili da zadrže sigurnu udaljenost u odnosu na vozila ispred.

Brač, Hrvatska
Brač, Hrvatska, Foto: Printscreen/Youtube

U HAC-u kažu da se takva signalizacija pokazala uspešnom u evropskoj praksi.

BONUS VIDEO:

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi