Sipajte sredstvo za zaštitu od smrzavanja u ključaonicu
Shutterstock
Sipajte sredstvo za zaštitu od smrzavanja u ključaonicu
Sipajte sredstvo za zaštitu od smrzavanja u ključaonicu, Foto: Shutterstock

 

Vašem ljubimcu na četiri točka najteže padaju jutra, zbog veoma niske temperature. Nespremni vozači to shvate tek kada zakasne na posao ili sastanak, jer su vreme izgubili odleđujući bravu i strugajući led sa stakala.

 

Obezbedite dobar start motora

Ako vam motor zimi teško startuje, obavezno proverite stanje akumulatora, očistite kontakte, dospite destilovanu vodu i po potrebi ga napunite. Akumulator koji je u lošem stanju bolje promenite pre prvih mrazeva, kako u nezgodnom trenutku ne biste doživeli da auto neće da krene. Uz to, ne zaboravite da proverite ostale delove sistema za paljenje: svećice, kablove i razvodnik paljenja.

Ono što prvenstveno ne smete da zaboravite jeste da proverite stanje antifriza. Najvažnija komponenta u radu motora je deo za hlađenje, a nedostatak antifriza ili njegova mala količina pri niskoj temperaturi mogu dovesti do smrzavanje tečnosti u bloku motora, zbog čega može doći do njegovog pucanja. Antifriz takođe obavezno sipajte i posudu za čišćenje stakala, kako se i ona ne bi zaledila.


Situacija kada vam je automobil okovan snegom i ledom govori vam da verovatno nećete uspeti da otvorite vrata, jer su se sigurno zalepila za dihtung. Zato budite pametniji ove godine, pa sve gumene i plastične delove premažite sredstvom koje sadrži glicerin ili sam glicerin razblažite vodom i nanesite. Time vam se gumeni delovi neće oštetiti, a vrata se neće zalediti.

Glicerinom protiv zaleđenih vrata!
Glicerinom protiv zaleđenih vrata!, Foto: Shutterstock


Ledeni izazov se može dogoditi i sa bravama, a kako ne biste gubili vreme grejući ključ upaljačem iznova i iznova, pre mrazeva sipajte sredstvo za zaštitu brava od smrzavanja u ključaonicu. Ako vam se ipak desi, korisno je imati i tečnost za odleđivanje brava.


S druge strane, so, pesak i rizla na putu u toku zimskih padavina, osim što oštećuju boju vašeg automobila, dovode do toga da automobil brže propada. Da biste sprečili oštećenje karoserije, premažite je voskom u auto-perionici. Osim toga, proverite i zaštitu donjeg dela vozila, stanje delova kočionog i izduvnog sistema. Vaše limenog ljubimca češće perite zimi, pogotovo njegov donji deo, jer naslage prljavštine u kombinaciji sa solju i vlagom pospešuju koroziju.

 

Zimska auto-kozmetika:

- Metlice za čišćenje snega

- Sredstvo za zaštitu gumenih delova

- Odleđivač brava

- Sredstvo protiv zamrzavanja brave

- Sredstvo protiv zaleđivanja stakla

- Strugač leda

- Sredstvo za odleđivanje stakla

- Lopatica za sneg

- Sredstvo protiv zamagljivanja stakla

- Krpa protiv zamagljivanja stakla

- Sajla za vuču